Ministr Adam Vojtěch řekl, že areál Nemocnice Na Bulovce není jako moderní nemocnice vyhovující, protože má samostatné pavilony, a navíc je umístěný v kopci. „Pokud by Praha pozemky prodala a vybudovala třeba z výnosu za ten prodej jinde monoblokovou nemocnici, tak bych se tomu a priori nebránil,“ uvedl Vojtěch. Foto: koláž ZD

Ministr chce s Prahou o případné nové nemocnici dál jednat

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) chce s Prahou o případné nové nemocnici dál jednat. Stavbě dalšího zdravotnického zařízení se nebrání, nemusí být ale v Letňanech, řekl na dotaz ČTK. S nápadem postavit nemocnici, která by nahradila Nemocnici Na Bulovce, přišel pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Projekt kritizoval Středočeský kraj, podle jeho hejtmanky Jaroslavy Pokorné Jermanové (ANO) ohrozí krajské nemocnice.

 

Možnost vybudovat v Letňanech obytnou čtvrť a nemocnici Hřib zmínil minulý týden v reakci na požadavek premiéra Andreje Babiše (ANO), který chce dotčené městské pozemky získat pro stavbu areálu pro státní úředníky. Jako alternativu navrhl právě rezidenční čtvrť s nemocnicí.

Ministr ve středu ČTK řekl, že areál Bulovky není jako moderní nemocnice vyhovující, protože má samostatné pavilony, a navíc je umístěný v kopci.

„Pokud by Praha pozemky prodala a vybudovala třeba z výnosu za ten prodej jinde monoblokovou nemocnici, tak bych se tomu a priori nebránil,“ uvedl Vojtěch. Záměr by ale nevztahoval na Letňany.

Město vlastní dvě třetiny budov Nemocnice Na Bulovce, kterou provozuje ministerstvo. Celý areál podle dřívějšího vyjádření primátora nelze reálně rekonstruovat do podoby, která by odpovídala moderním trendům v poskytování zdravotní péče, a výstavba nové nemocnice podle něj dává ekonomický smysl.

O možnosti postavit v Letňanech „úřednické městečko“ Babiš mluví delší dobu. Bylo by to podle něj ekonomicky výhodné ve srovnání se současným stavem, kdy ministerstva sídlí v různých palácích v centru města a další prostory si pronajímají. Pozemky v Letňanech, o které by měl stát podle Babiše zájem, mají celkovou rozlohu 354 tisíc metrů čtverečních. V listopadu premiér uvedl, že v letňanském komplexu by mohlo být více než deset tisíc zaměstnanců a výstavba by stála deset miliard korun.

-čtk-