Ředitel IKEM Michal Stiborek, který byl do funkce jmenován loni v prosinci, uvedl, že dosavadní ředitel Komplexního kardiovaskulárního centra Všeobecné fakultní nemocnice Marek Šetina se stane v IKEM náměstkem pro léčebně-preventivní péči. Foto: IKEM

Nový ředitel: Do IKEM nastoupí i druhý uchazeč o post ředitele

Do pražského Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) nastoupí pod novým ředitelem Michalem Stiborkem také druhý úspěšný uchazeč z výběrového řízení Marek Šetina. Dosavadní ředitel Komplexního kardiovaskulárního centra Všeobecné fakultní nemocnice bude náměstkem pro léčebně-preventivní péči. Stiborek, který IKEM vede od začátku roku a předtím v něm působil jako ekonomický náměstek, to řekl v rozhovoru s ČTK.

 

„Docent Šetina dostal druhý nejvyšší počet hlasů. Přijde k nám s velice silným mandátem z tohoto výběrového řízení. Doufám, že to bude rozumná symbióza s kolegiem ředitele,“ řekl Stiborek, který jako první v čele IKEM není lékař, ale ekonom. Jeho předchůdce, kardiolog Aleš Herman, odešel šéfovat soukromé zdravotnické skupině Agel podnikatele Tomáše Chrenka, který v Česku a na Slovensku provozuje 22 nemocnic, polikliniky, lékárny a laboratoře.

V kolegiu ředitele budou zasedat lékaři – vedoucí jednotlivých center a klinik, šéf vědecké rady, ale i poslankyně Věra Adámková (ANO), která v IKEM pracuje jako přednostka Pracoviště preventivní kardiologie a zároveň ve sněmovně vede výbor pro zdravotnictví.

„Protože nejsem lékař, nemám osobní preferenci jednoho oboru. Chtěl bych, aby tento orgán stanovoval rozvojovou strategii IKEM napříč všechny obory,“ uvedl nový ředitel. Chce se s nimi radit také o investičním plánu, který musí letos nemocnice předložit vládě. Potom se orgán bude věnovat schvalování nových postupů a druhů léčby v IKEM.

„Šéf nějaké kliniky přijde s nápadem na nový projekt, kam by medicínu chtěl posunout. Mám představu, že by ten projekt doplněný o ekonomiku provozu a jednání s pojišťovnami, kolegium schvalovalo,“ dodal.

Stiborek v IKEM pracuje od roku 2010. Nejprve se věnoval financím, poté byl náměstkem pro ekonomiku a provoz. Část těchto oblastí si pod sebou ponechá i nadále. „Jde o to, abychom poskytovali pořád výjimečnou zdravotní péči. Abychom ji měli s kým poskytovat, kde poskytovat a abychom pro její poskytování zajistili zdroje. Kromě medicíny je u nás důležitá také věda, protože jsme také experimentální pracoviště,“ řekl.

„Pro spoustu lékařů je IKEM velká profesní výzva. Pokud uspějí tady, tak je to asi nejvíc, čeho mohou ve svých oborech v České republice dosáhnout,“ uvedl. Mladí lékaři, kteří vydrží obrovské tempo a nároky, se podle Stiborka hledají trochu hůře. Situace s lékaři ale podle něj není tak špatná jako u sester. „Není to tak hrozné jako v jiných nemocnicích, ale máme s tím čas od času problémy zejména na intenzivních lůžkách,“ doplnil. Uvítal proto možnost zvýšit plat sestrám ve směnném provozu, kterou schválila vláda.

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) po Stiborkově jmenování řekl, že jednou z jeho priorit by měl být hladký přechod na nový systém proplácení zdravotní péče ze strany zdravotních pojišťoven, takzvaný DRG podle anglického „diagnosis-related group“. Vytváří skupiny případů podle diagnóz a tím je umožňuje porovnávat. Je využíván také jako nástroj pro měření produkce nebo kvality zdravotní péče.

„Pro nás je to věc naprosto klíčová, protože pokud dostaneme rozumné peníze, tak jsme schopni medicínu rozvíjet. Pokud ne, budeme ji udržovat, ale nebudeme moci jít kupředu,“ uvedl Stiborek, který si chce jednání s pojišťovnami dál ponechat ve své gesci. „Jestliže je IKEM superspecializované pracoviště a dělají se tu unikátní lékařské výkony, tak tomu musí odpovídat i technické vybavení. Nejde to jednoduše porovnat s ostatními zařízeními,“ dodal.

IKEM sídlící v pražské Krči se věnuje zejména léčbě srdečních onemocnění, transplantační medicíně, diabetologii a experimentální medicíně. Jeho kardiocentrum ročně provádí přes 1300 operací, více než 500 transplantací včetně 39 transplantací srdce a jako jediné v Česku transplantovalo pacientovi umělé srdce.

-čtk-