Moravskoslezský kraj plánuje přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici v Orlové by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče - změny kraj vysvětluje ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu. Zdravotníci a příznivci nemocnice s tím ale nesouhlasí a svůj neměnný postoj ve čtvrtek vyjádřili dalším protestním pochodem. Foto: www.mesto-orlova.cz

Orlová dál bojuje za zachování tamní nemocnice

Orlová na Karvinsku dál bojuje za zachování tamní nemocnice, z níž chce kraj v rámci optimalizace zdravotní péče přesunout některé obory do Karviné. Ani po dalších jednáních se nepodařilo najít uspokojivý kompromis. Starosta města Miroslav Chlubna (Nezávislí a Změna pro lidi) ČTK řekl, že napětí se přenáší už i do personálních vztahů v nemocnici. Nevyloučil, že by město v případě zachování nemocnice mohlo přispět na její provoz. Zdravotníci a příznivci nemocnice svůj neměnný postoj ve čtvrtek vyjádřili dalším protestním pochodem.

 

Vedení Moravskoslezského kraje plánuje přesunout z Orlové do Karviné internu, ortopedii a chirurgii. V nemocnici by měly zůstat ambulance či rehabilitační péče. Zvýšit by se naopak měl počet lůžek pro dlouhodobě nemocné pacienty.

Někteří zdravotníci navrhovali, aby nemocnice fungovala jako jednooborová. Zachovala by se v ní vyhlášená ortopedie s internou. „Vytáhla by se jenom chirurgie, která by šla pryč, a zůstala by tam jen jednodenní chirurgie. Jenže i tu chirurgii je potřeba k určité části ortopedických operací,“ uvedl Chlubna. Podle něj by se primáři měli ještě sejít s hejtmanem Ivo Vondrákem (ANO). Starosta uvedl, že se ale domnívají, že jediné možné řešení je zachování současného stavu beze změn. Podle něj plán, který navrhuje kraj, udělá z nemocnice jen lepší domov důchodců a v konečném důsledku poškodí pacienty v kraji.

„Například ortopedie tím, jak je výkonná a vyhlášená, zajišťuje některé ortopedické výkony, které nikdo v okolí dělat nechce. Když se přestěhuje, sníží se její výkonnost zhruba o 50 procent. Prodlouží se čekací lhůty a odejdou odborníci, kteří řekli, že do Karviné nepůjdou,“ řekl Chlubna.

Starosta uvedl, že město by případně bylo ochotno na chod nemocnice přispívat. Dovolit by si ale mohlo maximálně zhruba pět milionů korun ročně. Podmínkou by ale bylo, že by peníze směřovaly do oblastí, které by zůstaly zachovány na požadavek města, tedy ortopedie, interny a chirurgie či lůžkové rehabilitace.

Kraj chystané změny opakovaně obhajuje ekonomickou ztrátou či nedostatkem personálu, který je v nemocnicích přetěžován. Náměstek hejtmana Martin Gebauer (ANO), který je rovněž lékař, opakovaně poukazoval na to, že v okrese Karviná je šest nemocnic, které si už dnes „vykrádají pacienty“. Podle Chlubny se ale optimalizace měla dělat komplexně a diskutovat se tak mělo i s dalšími provozovateli nemocnic.

Na posledním prosincovém zasedání se krajští zastupitelé dohodli, že ředitel nemocnice Jiří Matěj předloží vlastní ucelený návrh, jak by se situace mohla řešit. Konečné rozhodnutí bude v kompetenci krajských zastupitelů.

-čtk-