Nemocnici Na Františku prozatímně vede bývalý primář chirurgického oddělení David Erhart, výběrové řízení dosud nebylo vyhlášeno. Foto: Wikimedia

Praha 1 zatím nevypsala tendr na ředitele Nemocnice Na Františku

Radnice první městské části zatím nevyhlásila výběrové řízení na nového ředitele Nemocnice Na Františku, kterou radnice provozuje. Čeká na výsledek jednání s magistrátem. ČTK to řekl starosta Prahy 1 Pavel Čižinský (Praha 1 Sobě). Nemocnici prozatímně vede bývalý primář chirurgického oddělení David Erhart, kterého minulé vedení Prahy 1 vybralo poté, co ředitel Robert Zelenák začátkem července odstoupil kvůli obvinění z manipulací s veřejnou zakázkou.

 

Podle Čižinského, který se v otázce dalšího osudu nemocnice angažoval už před loňskými volbami, je vedení radnice s pověřeným ředitelem Erhartem spokojeno. Starosta dodal, že zatím není jasné, jestli se tendr na ředitele vypíše v nejbližší době nebo až poté, co radnice společně s magistrátem rozhodne o dalším fungování nemocnice.

Magistrát se na základě memoranda z loňského roku zavázal radnici přispívat na fungování nemocnice, výměnou za to získal vliv na rozhodování. Nyní se podle Čižinského jedná o tom, jak dál. „Ve hře je převod na magistrát, nebo se o provoz nějak podělit, nebo zapojit i jiné městské části,“ uvedl starosta. Dodal, že otevřená je i otázka zaměření nemocnice a poskytovaných služeb, které by se do budoucna mohly změnit.

Bývalé vedení Prahy 1 se v minulém období pokusilo najít pro nemocnici soukromého provozovatele, od záměru však nakonec ustoupilo a sjednalo s magistrátem finanční podporu.

Bývalý ředitel Zelenák na funkci rezignoval v červenci loňského roku v souvislosti se zásahem policie v nemocnicích Na Františku, Na Bulovce a na dalších místech. Pro podezření z manipulace s veřejnými zakázkami policisté kromě Zelenáka obvinili také severočeského podnikatele Tomáše Horáčka, bývalou ředitelku Nemocnice na Bulovce Andreu Vrbovskou a firmu Compass Group Czech Republic, dříve Eurest.

Nemocnice Na Františku je jedinou nemocnici, kterou v Praze provozuje městská část. Vlastní nemocnici nemá ani magistrát. Primátor Zdeněk Hřib nedávno uvedl, že by byl pro vybudování nového moderního zařízení v Letňanech. Detaily zatím vedení města neuvedlo.

-čtk-