V nemocnicích Královéhradeckého kraje dostávají sestry, které pracují ve směnném provozu na lůžkových odděleních, příspěvek navýšený o 2000 korun, loni obdrželi také 2000 korun. Foto: Koláž ZD

Část krajských nemocnic peníze na příplatky pro sestry má, některé nikoli

Část krajských nemocnice má dost peněz na vyplácení příplatků za práci na směny pro zdravotní sestry. Některá zařízení ale peníze na příplatky nemají. Vyplývá to z ankety ČTK mezi nemocnicemi spravovanými kraji. Celkem mají letos nemocnice na péči dostat 13 miliard korun, z peněz ale musí zvýšit i platové tarify. Podle části ředitelů částka navíc od pojišťoven stačí na příplatek, ale nestačí na tarify. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se kvůli tomu příští týden sejde s šéfkou Asociace krajů Janou Mračkovou Vildumetzovou (ANO).

 

Mračková Vildumetzová dnes ČTK řekla, že asociace předložila za většinu krajů ministrovi tabulku s částkami, kolik bude krajům na navýšení mezd a příplatků chybět. „Například v Karlovarském kraji je to asi 50 milionů korun. Peníze ale budou chybět třeba i v Plzeňském kraji, na Vysočině, v Moravskoslezském nebo Jihomoravském kraji,“ řekla.

Například firma Krajská zdravotní, která sdružuje pět nemocnic v Ústeckém kraji, peníze na příplatky má. Sestrám a dalším zdravotníkům pracujícím bez odborného dohledu v nepřetržitém provozu byl rozhodnutím představenstva firmy přiznán příplatek 7000 korun a sanitáři, praktické sestry a další zaměstnanci získali příplatek 2000 korun. Uvedl to ředitel firmy Petr Fiala. Nad rámec příplatků stanovených vládou pro státní nemocnice mají podle něj v Krajské zdravotní příplatky i fyzioterapeuti, ergoterapeuti, sálové setry a další zaměstnanci.

Ani čtyři nemocnice zřizované Zlínským krajem nemají podle předsedy jejich představenstev Radomíra Maráčka s penězi na příplatky za směny problémy. Sestry ze zlínské krajské nemocnice ale poukázaly v pondělí na rozdíly v ohodnocení sester v krajských a státních nemocnicích, když protestovaly proti neuzavřené kolektivní smlouvě a údajnému rušení příplatků. Některé sestry uvedly, že jejich základní hrubá mzda je 24.000 korun, zatímco sestry na stejných pozicích ve státních nemocnicích mají až o 10.000 korun více. Podle Maráčka mzdy sester rostou. „Zatímco průměrná mzda byla v roce 2016 u všeobecných sester, porodních asistentek a dětských sester 25.806 korun, tak v roce 2018 činila již 34.556 korun,“ uvedl.

V nemocnicích Královéhradeckého kraje dostávají od ledna všeobecné a praktické sestry, které pracují ve směnném provozu na lůžkových odděleních, příplatek 4000 korun. „Jde o další navýšení o 2000 korun, loni obdrželi také 2000 korun,“ řekla ČTK mluvčí nemocnic Magdaléna Doležalová. Podle ní letos dostali nově přidáno 2000 korun za práci na směny i sanitáři a ošetřovatelé. „Mimoto došlo také k plošnému navýšení mezd ve výši deset procent, a to v tarifní složce. Pokrytí finančních nákladů na navýšení mezd by podle modelace financování našich nemocnic pro letošní rok měla při stávající produkci pokrýt zvýšená úhrada pojišťoven dle úhradové vyhlášky,“ dodala.

Ani Oblastní nemocnici Příbram, jejímž akcionářem je Středočeský kraj, peníze na příplatek nescházejí. „I u nás se stále ještě vyjednává, ale vedení s navýšením příplatku počítá,“ řekl mluvčí nemocnice Martin Janota.

Peníze ale chybí třeba na Vysočině. „V Kraji Vysočina chybí pro letošní rok přibližně 80 milionů korun na platy všech profesí nezbytných pro chod zdravotnických zařízení,“ uvedl na dotaz ČTK hejtman Jiří Běhounek (ČSSD). Podle něj není možné oddělovat tarifní část platu a jeho další složky. Do původně dohodnuté výše úhrad se podle hejtmana nepromítlo rozhodnutí státu o navýšení tarifů až o sedm procent všem zaměstnancům nemocnic, které nikdo s kraji neprojednal. „Z toho je patrné, že peníze nemohou na pokrytí mzdových nákladů stačit,“ doplnil.

Jablonecká nemocnice sestrám více peněz na příplatku za směny letos nedá. „Dáváme jim to, co jsme jim dávali loni,“ uvedl ředitel Vít Němeček. „Peníze od zdravotních pojišťoven na to, abychom navýšili příplatek všem sestrám ve směnách o 5000 korun, prostě nejsou,“ uvedl. Podle něj zvýšení není v předpisech dané. Nařizování ze strany vlády, komu se má přidávat, považuje za špatné. „Nevím, proč by nám někdo měl pořád mašličkovat peníze. Prostě každá nemocnice má jiné potíže, řeší jiné problémy. U nás směnnost sester není žádný problém a část sester to bere jako velkou nespravedlnost. Například sestry v ambulancích by ho neměly,“ řekl.

Ani Městská nemocnice Ostrava by z vlastních prostředků neměla na vyplácení příplatků za práci na směny pro zdravotní sestry dost peněz. „Ale díky příspěvku zřizovatele se nám daří náklady pokrýt,“ řekla ČTK mluvčí nemocnice Andrea Vojkoská.

-čtk-