Eshopy budou muset varovat zákazníky, že si objednali zboží a mají ho zaplatit

Novou povinnost varovat zákazníky, že si objednávají zboží v e-shopu a že se tím zavazují za zboží zaplatit, musí zavést český stát. Tlačítka v e-shopech budou muset obsahovat  formulaci, že kupující činí objednávku zavazující k platbě. Vyplývá to z novely spotřebitelské části občanského zákoníku. Stát tím doslova transponuje směrnici Evropské unie o právech spotřebitelů.

Majitelé elektronických obchodů budou muset nově zajistit, aby „spotřebitel při učinění objednávky výslovně vzal na vědomí, že se objednávkou zavazuje k zaplacení.“ Obchodník to bude moci učinit jakkoli, ale funkce nebo tlačítko, kterým si zákazník objednává zboží, budou muset  být „označeny ,objednávka zavazující k platbě´ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací“.  Pokud tak obchodník neučiní, smlouva nebude platná.

Stát je povinen tlačítko v e-shopech zajistit

Podle důvodové zprávy k novele nového občanského zákoníku (NOZ) je příčinou této novely fakt, že takové ustanovení chybí v českých zákonech Evropské unii a Česká republika je musí do své legislativy převzít. „Ustanovení transponuje čl. 8 odst. 2 směrnice č. 2011/83/EU, který ve stávající právní úpravě chybí. Jedná se o specifické informační povinnosti v elektronickém obchodě (e-shopu),“ uvádí ministerstvo spravedlnosti krátce k tomuto bodu.

Ministerstvo spravedlnosti proto navrhuje NOZ rozšířit o zcela nový § 1826a:

1826a (1) Uzavírá-li se za použití elektronických prostředků úplatná smlouva, podnikatel upozorní spotřebitele jasným a zjevným způsobem bezprostředně před tím, než spotřebitel učiní objednávku, na údaje uvedené v § 1820 odst. 1 písm. a), e), n) a o). (2) Podnikatel zajistí, aby spotřebitel při učinění objednávky výslovně vzal na vědomí, že se objednávkou zavazuje k zaplacení. Pokud je objednávka činěna použitím tlačítka nebo podobné funkce, musí být toto tlačítko či podobná funkce snadno čitelným způsobem označeny „objednávka zavazující k platbě“ nebo jinou odpovídající jednoznačnou formulací. (3) Pokud podnikatel nesplní povinnosti uvedené v odstavci 1 a 2, není spotřebitel objednávkou nebo smlouvou…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová