Komisařka pro digitální ekonomiku a společnost Marija Gabrielová prosazuje rozšíření sdílení zdravotnických záznamů mezi lékaři zemí EU. Foto: Flickr/ Aron Urb

Evropská komise vybízí země EU, aby umožnily on-line přístup ke zdravotním záznamům

Evropská komise (EK) včera vybídla členské země EU k vytvoření systému, který by umožnil občanům bezpečný přístup k jejich elektronickým zdravotním záznamům z libovolného unijního státu. Podle komisařky pro digitální ekonomiku a společnost Mariji Gabrielové to může být užitečné například v urgentních situacích.

 

Systém by měl podle ní zajistit, že občané EU budou moci být kvalitně a plně léčeni v každé zemi bloku. Komise dnes připomněla, že země už začaly pracovat na tom, aby bylo možné přistupovat k určitým částem elektronických zdravotních záznamů ze zahraničí a bylo možné je sdílet. Finští občané si tak mohou od 21. ledna 2019 vyzvednou léky na elektronický předpis v Estonsku a lucemburští lékaři budou mít brzy přístup ke zdravotním záznamům českých pacientů.

Komise nyní navrhuje, aby země rozšířily spolupráci na tři další oblasti zdravotnické dokumentace, a to na laboratorní testy, propouštěcí zprávy z nemocnice a snímky s lékařským nálezem.

Iniciativa současně připravuje podmínky pro vypracování technických specifikací, které by měly být v každém případě použity k výměně zdravotnické dokumentace.

-čtk-