Podle Jiřího Čunka pro výstavbu nemocnice mluví to, že by měla stát asi osm miliard korun a hotová by mohla být za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současné by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. Foto: Zlínský kraj

Hejtman Čunek představil novou nemocnici primářům a vrchním sestrám. Bude stát osm miliard

Nová krajská nemocnice, jejíž výstavbu zvažuje Zlínský kraj ve Zlíně-Malenovicích, by měla oproti současnému fungování zlínské Krajské nemocnice T. Bati (KNTB) ve Zlíně rozšířit škálu medicínských zákroků. V jednotlivých odbornostech by se mohly zavést nové technologie, postupy, principy péče, řekl novinářům primář novorozeneckého oddělení a náměstek léčebné péče KNTB Jozef Macko. S projektem včera seznámil primáře a vrchní sestry hejtman Jiří Čunek.

 

V nové nemocnici by mohla být například pediatrická intenzivní péče, kvůli níž pacienti odjíždějí mimo kraj, také mamologie. Díky moderním operačním sálům budou možné prakticky všechny operace. Zlínská nemocnice nyní například nedělá některé výkony hrudní chirurgie či traumatologické zákroky. „Potřebujeme mít specializovaný personál, techniku i dostatek pacientů. To je důvod, proč popáleninová medicína nebo kardiochirurgie tady nemá absolutně žádný význam, protože už v tuto chvíli kardiologická pracoviště v České republice mají trošku nouzi o pacienty,“ uvedl Macko. Nepočítá se také s transplantační medicínou.

S projektem se dnes seznámili primáři a vrchní sestry čtyř krajských nemocnic, následovat budou debaty se zdravotníky i veřejností ve Vsetíně, Zlíně, Uherském Hradišti a Kroměříži. Studie je téměř hotová, lékaři však ještě mohou podle hejtmana Jiřího Čunka (KDU-ČSL) vznášet připomínky. Investiční záměr na výstavbu nemocnice by měl být hotov na konci února. Poté by se v březnu mělo konat mimořádné zastupitelstvo kvůli schválení záměru. Projekt na výstavbu nemocnice by mohl být v půlce letošního roku.

Podle Čunka pro výstavbu nemocnice mluví to, že by měla stát asi osm miliard korun a hotová by mohla být za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současné by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. Čunek dnes uvedl, že kraj je schopen na projekt ušetřit tři miliardy a vzal by si úvěr.

Nová nemocnice by měla kapacitu asi 900 lůžek. „Nejde jen o samotnou stavbu, vznikne nová městská čtvrť se vším všudy,“ uvedl architekt Miroslav Pospíšil. Nemocnice by měla stát mezi obytnou zástavbou a obchodním centrem u hlavní silnice do Zlína. Hluk a prach ze silnice a ze strany od zástavby odcloní parkovací domy s kapacitou až 1400 míst, v nichž budou také prodejny a služby. Na hlavní nemocniční objekt bude napojeno několik budov, od ambulantní po lůžkovou část. „Řazení není nahodilé, sleduje pohyb klientů a návštěvníků od nejfrekventovanějších provozů k nejklidnějším,“ uvedl Pospíšil. Pacienti mířící do ambulancí se s hospitalizovanými nepotkají. Do areálu by mohla také zajíždět městská hromadná doprava, v plánu je i koridor či tunel spojující areál s vlakovou dopravou. Počítá se také s plochou pro hotel či mateřskou školu.

Kraj počítá s tím, že nová nemocnice by zvýšila odbornost lékařů z ostatních krajských nemocnic, kteří by mohli být u náročnějších výkonů.

-čtk-