O očkování se šíří bludy. Facebook i Youtube se tomu chtějí postavit a přispět ke zmoudření lidí, kteří jsou zmateni tím, že se jim při vyhledávání nejčastěji objevují antivakcinační statusy a videa. Foto: Koláž ZD

Hledáte informace o očkování na internetu? Výsledkem mohou být dezinformace. Facebook i YouTube to chtějí změnit

Polovina rodičů malých dětí byla vystavena dezinformacím o očkování na sociálních sítích. Dozvídají se, že očkování způsobuje autismus, ADHD, diabetes I. typu, ale také leukémii, poruchy imunity nebo dokonce smrt. Právě obavy z možných vedlejších účinků vakcinace jsou pak hlavním důvodem, proč očkování odmítají. Rozlišit kvalitní a ověřené informace od dezinformací, fake news a hoaxů však není snadné. Komunikační platformy Facebook a YouTube se proto rozhodly, že budou omezovat tento zavádějící obsah.

 

Očkování a jiné masakry, Svobodné fórum, Očkování – pro lepší informovanost, Informované očkování a „může se hodit“, (NE)očkování… to jsou názvy jen některých z českých facebookových skupin, kde rodiče hledají informace o očkování svých dětí. Tyto skupiny mají tisíce členů, kteří si navzájem radí, zda vůbec nechat očkovat své děti, jak se vakcinaci vyhnout či se ujišťují, že odmítnutí očkování bylo správné rozhodnutí. Už jen proto, že se v rámci těchto skupin šíří „zaručené“ informace o tom, že očkování způsobuje celou řadu zdravotních problémů, včetně autismu, ADHD, poruch imunity nebo závažného tělesného i duševního postižení. Byla to sociální síť Facebook, skrze kterou se před dvěma lety rozšířila zpráva, že na Hodonínsku zemřelo batole po očkování, a vakcinace je příčinou jeho úmrtí, i když následně vyšlo najevo, že dítě zavraždila jeho vlastní matka.)

Jak upozorňuje britský deník The Guardian, jsou komunikační platformy Facebook a YouTube, prostorem, kde po zadání hesla očkování, mohou být lidé nasměřováni na nevědecké a zavádějící informace o očkování. Podle výzkumu, který si nechala zpracovat britská odborná společnost Royal Society for Public Health, byla polovina rodičů malých dětí na sociálních sítích vystavena dezinformacím o očkování. „Tato výrazná expozice negativním zprávám o očkování může v průběhu času ovlivňovat postoje vůči vakcinaci. Opakování nepřesných zpráv vede k fenoménu známému jako iluzorní pravda. Bylo prokázáno, že i když lidé vědí, že je určitá zpráva nepravdivá, ale opakuje se dostatečně často, začnou ji věřit,“ konstatuje zpráva.

„Musíme bojovat proti dezinformacím o očkování online a skrze sociální sítě,“ uvedla pro deník The Guardian Shirley Cramer, výkonná ředitelka Royal Society for Public Health. Tato odborná společnost proto vyzvala společnosti provozující sociální sítě, aby převzaly zodpovědnost za to, že se staly prostorem pro šíření dezinformací a zasáhly proti tomu. „Vyzýváme giganty sociálních médií a platforem, aby se zaměřily na to, co mohou udělat, protože se staly hnízdištěm pro zavádějící a nepravdivé informace. Ty mohou mít velmi negativní a nebezpečné důsledky. Musí převzít určitou zodpovědnost,“ dodala expertka na veřejné zdraví.

Dezinformace jsou dostupné snadno a rychle

Podle zjištění deníku The Guardian při vyhledání informací o očkování na sociální síti Facebook, převládají zavádějící zprávy a dezinformace. Stejně tak platforma YouTube, kterou vlastní konkurenční společnost Google, pomocí svých algoritmů odvádí návštěvníky od faktických a medicínsky ověřených informací k dezinformacím. „Jednoduché vyhledávání na Facebooku a YouTube ukazuje, jak může propaganda proti očkování překonat faktografické informace,“ píše deník. Po vytvoření nového profilu, který ještě neměl žádné „přátele“ a ani nedal žádné „lajky“, bylo zadáno slovo „vaccine“, tedy česky vakcína. Nicméně i toto neutrální slovo při automatickém doplňování Facebookem vedlo ke skupinám jako „vaccination re-education discussion forum”, „vaccine re-education”, „vaccine truth movement” a „vaccine resistance movement”. Obdobný výsledek se objevil i po zadání dalšího neutrálního slova „vaccination“, tedy očkování. „Prvních dvanáct skupin, které se objevily po zadání slova „očkování“ bylo zaměřených proti očkování. Jako první se objevily odkazy na dezinformační skupiny „Stop Mandatory Vaccination” a „Vaccination Re-education Discussion Forum”, z nichž každá má více než 140 tisíc členů,“ shrnuje The Guardian.

Děje se tak v době, kdy Světová zdravotnická organizace (WHO) označila odmítání očkování za jednu z největších zdravotních hrozeb, kterým lidstvo v současnosti čelí. „Neochota očkovat či odmítání očkování navzdory dostupnosti očkovacích látek, znamená ohrožení, že pokrok, kterého se podařilo dosáhnout očkováním v boji proti preventabilním onemocněním, bude zmařen,“ konstatuje WHO ve své zprávě s tím, že vakcinace je jedním z ekonomicky nejefektivnějších nástrojů, jak zvládnout infekční choroby v případě, že je proti nim dostupné očkování. „V současnosti očkování brání 2 až 3 milionům úmrtím ročně a zhruba dalších 1,5 milionu úmrtí by bylo možné každý rok zabránit, pokud by se podařilo zlepšit globální pokrytí očkování,“ shrnuje zpráva. Podrobněji jsme psali zde.

Nastal čas zasáhnout proti dezinformacím, shodují se Facebook i YouTube

Nicméně Facebook i YouTube už přijaly určitá opatření. Konkrétně Facebook začal více sledovat zavádějící informace, které mohou vést „ke škodám v reálném světě“. V loňském roce pak společnost oznámila, že fake-news bude pomocí vlastních algoritmů upozaďovat, což znamená, že sníží jejich virální dosah. V případě, že zveřejněná dezinformace vyzývá „násilí nebo fyzickému poškození“, Facebook si vymínil právo ji smazat. YouTube pak slibuje, že sníží množství videí, které „mohou mylně informovat škodlivým způsobem“. Ani jedna z těchto platforem podle zjištění deníku The Guardian cíleně v rámci své politiky neoznačuje propagandu odmítající očkování, nicméně chtějí řešit i tuto problematiku. Podle nových pravidel YouTube by tak mohla být smazána i některá videa šířící dezinformace o očkování. Současně společnost Facebook hledá možnosti, jak zasáhnout proti nepravdivým informacím, týkajících se očkování a dalších zdravotních témat.

„Jsme odhodláni poskytovat přesné a užitečné informace napříč celým Facebookem,“ uvedla ve svém prohlášení mluvčí společnosti Andrea Vallone s tím, že společnost odstraňuje obsah „porušující zásady komunity“, zavádějící články zobrazuje níže a současně uvádí faktografické články, které „byly zkontrolovány třetí stranou a poskytují širší kontext“. „Máme před sebou dost práce a budeme pokračovat ve snaze propojit lidi se vzdělávacími informacemi o důležitých tématech, jako je zdraví,“ dodala. Nicméně zavádějící informace o očkování podle tohoto prohlášení samy o sobě neporušují „zásady komunity“.

Dezinformace jsou největším pandemickým rizikem

Šíření celé řady nepravdivých zpráv o očkování je pak samo o sobě pandemickým rizikem, protože pod jejich vlivem řada rodičů odmítá očkování svých vlastních dětí. „Předpokládám, že další vážná epidemie, ať už se bude jednat o vysoce fatální kmen chřipky nebo něco jiného, nebude způsobena nedostatkem preventivních technologií. Místo toho by emocionální nákaza, digitálně podpořená, mohla narušit důvěru v očkování natolik, až dojde k jeho odmítání. Záplava konfliktních informací, dezinformací a manipulativních zpráv na sociálních sítích by měla být uznána jako celosvětová hrozba pro veřejné zdraví,“ je přesvědčená profesorka Heidi J. Larsonová, která působí na London School of Hygiene & Tropical Medicine.

Odmítání očkování se navíc stalo i politickým tématem, kterého využívají různá populistická hnutí, aby získala další voliče. Jednoduše zjistila, že se jim to přináší body, a dezinformace pak fungují jako nástroj, jak oslovit další stoupence. Tito populističtí politici v řadě evropských zemí, jako je Itálie, Polsko, Slovensko nebo Francie pak přidávají nepravdivým informacím o očkování na důležitosti, a zároveň podporují zrušení očkování tam, kde jim to může přinést hlasy voličů. „Je to velmi nebezpečné. Moje poselství je prosté. Zvolili jste si do parlamentů mnoho politiků odmítajících očkování a nyní je máte v některých vládách. Jste připraveni následovat jejich rozhodnutí postavené na nepravdivých zprávách nebo se budete rozhodovat podle informací založených na důkazech? Existují jen dvě možnosti, dezinformace nebo informace založené na důkazech,“ varoval v deníku The Guardian Vytenis Andriukaitis, evropský komisař pro zdraví. Více o tom, jak se populismus napříč Evropou veze na vlně odmítání očkování jsme psali zde.

Ludmila Hamplová