Některé léky mizí z trhu, jako kdyby je vcucla černá díra. Ve skutečnosti za jejich nedostatkem najdeme pestrou směs různých příčin, nejčastěji však ukončení prodeje přípravku, potíže ve výrobě, nebo s kvalitou aj. Foto: Koláž ZD

Lékárníci: V lednu bylo nedostupných 15 nenahraditelných léků

V lednu chybělo podle České lékárnické komory (ČLnK) v českých lékárnách 15 nenahraditelných léků, celkem bylo nedostupných 37 léčiv. Chybí například antibiotická mast Framykoin, zdroj vitamínu D pro děti Vigantol nebo některé léky na depresi, které užívá asi 3000 lidí. V Česku je obchodováno kolem 6000 léků.

 

Podle lékárníků je 37 chybějících léků nahlášených Státnímu ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) nejméně od loňského léta, uvedli v tiskové zprávě. Podle dřívějšího vyjádření náměstka ministra zdravotnictví Filipa Vrubela může výrobce na nedostupnost léku v osmi z deseti případů. Příčiny výpadku ve výrobě mohou být podle náměstka různé, od technických problémů, přesunu výroby do jiného závodu, problémy s dodávkami surovin až po finanční nevýhodnost. „Když si firma vyhodnotí, že pro ni není dostatečně obchodně zajímavé ho vyrábět, nemá žádný stát páku, jak ji k tomu donutit,“ uvedl v lednu náměstek.

Pacientům s vážnými depresemi pomáhají léky s účinnou látkou bupropion. Dva vzájemně nehraditelné léky jsou nedostupné. „V současné době čelíme omezení výrobní kapacity produktů obsahujících účinnou látku bupropion-hydrochlorid, což má dopad na dodávky léčivých přípravků Wellbutrin a Elontril do České republiky. Vynakládáme maximální úsilí, abychom snížili dopad výpadku na pacienty, a pracujeme na nalezení řešení co nejdříve,“ sdělila na dotaz ČTK manažerka komunikace firmy GlaxoSmithKline pro ČR a SR Miriam Kejzlarová.

Podle odhadů SÚKL je užívá asi 3000 pacientů. „Lékaře prosíme, aby – pokud je možné převést pacienta na jinou léčbu – tak učinili a léky s látkou bupropion pokud možno nepředepisovali a takovou léčbu nezahajovali,“ uvedla mluvčí SÚKL Barbora Peterová. Ústav podle ní oslovil Psychiatrickou společnost České lékařské společnosti Jana Evangelisty Purkyně, aby pro ně vypracoval doporučení.

Podle SÚKL výrobce nejprve rozhodl o útlumu výroby Wellbutrin, kvůli výpadku ve výrobě účinné látky ale není dost ani náhradního Elontrilu. V lednu SÚKL povolil dovoz 2500 balení Wellbutrinu ze Slovenska, začátkem února pak dalších 3000 balení Elontrilu z Nizozemska.

„Vzhledem k útlumu výroby jsme si vědomi, že bude zřejmě problematické dovézt další balení přípravku Wellbutrin, proto prověřujeme, zda jsou v nějakých jiných zemích dostupné generické alternativy se stejnou účinnou látkou,“ dodala Peterová. Podle ní jde například o Buprophion Hexal.

V polovině ledna nahlásila firma Merck přerušení dodávek léku Vigantol ve formě kapek. Lék se používá pro malé děti jako zdroj vitamínu D. „Podle našich informací je tento lék na Slovensku dostupný v běžném, nikoli emergentním, režimu, zatímco u nás je nahlášen výpadek z výrobních důvodů až do května tohoto roku,“ uvedl prezident ČLnK Lubomír Chudoba. Podle něj bylo povoleno přivézt 20.000 balení léku ze zahraničí.

Podobná situace je podle komory s vakcínou Typhim proti břišnímu tyfu, která bude nedostupná do června letošního roku. Podle lékárníků je například v Rakousku dostupná i v malých lékárnách v pohraničí.

Do konce dubna má být nedostupná mast Framykoin. Lék na lékařský předpis se používá k léčbě kožních infekcí, poranění či popálenin. Do poloviny března chybí také oční varianta Opthalmo-Framykoin. Podle vyjádření SÚKL mohou mast nahrazovat dvě jiné. Vyrobit ji mohou také lékárníci.

„Tím vyřeší to nejdůležitější – akutní problém pacienta. Jiný však vzniká samotným lékárníkům, jsou za tuto pomoc v podstatě potrestáni. Zdravotní pojišťovny jim totiž přípravu náhradního léčivého přípravku odmítají proplatit,“ uvedla mluvčí komory Michaela Bažantová.

-čtk-