Ilustrační foto: Pinterest

Pacientů s chřipkou v Česku ubylo, epidemie ale ještě neskončila

Počet nemocných chřipkou a akutními infekcemi dýchacích cest v Česku klesl za uplynulý týden o 13,8 procenta. Lékaři nahlásili 1452 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Plošná epidemie ale i přes úbytek pacientů podle hlavní hygieničky Evy Gottvaldové stále přetrvává.

 

Plošná chřipková epidemie byla v Česku vyhlášena na začátku února. Minulý týden nových pacientů poprvé od začátku roku ubylo. Nemocnost se podle lékařů snižuje mimo jiné v souvislosti s jarními prázdninami.

Od začátku sezony do minulého týdne skončilo s chřipkou na jednotkách intenzivní péče 284 pacientů. Nemoci podlehlo 60 lidí, vyplývá ze statistik Státního zdravotního ústavu. Minulou sezonu podle statistik zemřelo kvůli chřipce zhruba 260 lidí.

Ve středních Čechách epidemie chřipky podle hygieniků skončila. Průměrná nemocnost v uplynulém týdnu klesla přibližně o pětinu na 1443 onemocnění na 100 tisíc obyvatel. V souvislosti s chřipkou zemřeli další čtyři lidé.

V Královéhradeckém kraji epidemie nadále trvá, ale kraj je podle hygieniků za vrcholem epidemické vlny. Hygienici aktuálně evidují 1453 nemocných v přepočtu na 100 tisíc obyvatel. Ke včerejšku bylo v kraji 41 případů klinicky závažného onemocnění chřipkou, devět lidí zemřelo.

Méně lidí s chřipkou či akutním respiračním onemocněním zamířilo minulý týden i do ordinací v Libereckém kraji. Nemocnost v regionu klesla o 11,6 procenta na 1848 případů na 100 tisíc obyvatel. Nejvyšší nemocnost v kraji je na Semilsku.

Počet respiračních infekcí v Karlovarském kraji v posledním týdnu klesl o 36,6 procenta na 688 případů na 100 tisíc obyvatel. Hygienici zaznamenali za týden deset nových případů chřipky. Celkem už bylo v aktuální sezoně v kraji hlášeno 51 onemocnění chřipkou, u devíti lidí mělo závažný průběh a čtyři lidé v souvislosti s touto virovou nemocí zemřeli.

Nepatrný nárůst počtu pacientů za poslední týden zaznamenali hygienici z Jihočeského kraje. Nyní tam připadá 1550 nemocných na 100 tisíc lidí, o 1,2 procenta více než před týdnem. Chřipková epidemie si letos na jihu Čech vyžádala už devět obětí.

V Moravskoslezském kraji klesl v uplynulém týdnu výskyt respiračních onemocnění a chřipek téměř o 12 procent. Aktuálně připadá na 100 tisíc obyvatel 1637 nemocných. Pokles zaznamenali hygienici ve všech okresech s výjimkou Ostravy.

Mírně menší nápor nemocných chřipkou a akutními respiračními nemocemi pocítili také lékaři v Jihomoravském kraji. Nemocnost poklesla z 1736 na 1664 nemocných na 100 tisíc obyvatel. „Jsme těsně za vrcholem epidemické vlny,“ informovala Renata Ciupek z protiepidemického odboru jihomoravské hygienické stanice.

Lépe je na tom i Zlínský kraj, kde se počet lidí s akutními respiračními nemocemi snížil o 14 procent, a s chřipkou dokonce o 22 procent. „Podíl chřipkových onemocnění je ale stále vysoký. Zvyšuje se i počet nemocných s těžkými závažnými průběhy chřipky,“ uvedla ředitelka protiepidemického odboru krajské hygienické stanice Jana Hošková.

-čtk-