Podle bývalého poslance ČSSD a primáře interny Nemocnice Na Bulovce Jiřího Koskuby by přesunutí nemocnice z Bulovky do Letňan, jak o něm mluví vedení Prahy a premiér Andrej Babiš, znamenalo výrazný zásah do tak už přetíženého systému zdravotních zařízení v hlavním městě. Foto: koskubajiri.cz

Primář a politik Koskuba připravil petici za zachování Nemocnice Na Bulovce

Peticí za zachování pražské Nemocnice Na Bulovce se chystá oslovit obyvatele hlavního města i okolí kandidát České Suvenerity v dubnových doplňovacích volbách do Senátu v obvodu Praha 9 Jiří Koskuba. Podle bývalého poslance ČSSD a primáře interny Nemocnice Na Bulovce by přesunutí nemocnice do Letňan, jak o něm mluví vedení Prahy a premiér Andrej Babiš (ANO), znamenalo výrazný zásah do tak už přetíženého systému zdravotních zařízení v hlavním městě.

 

Nemocnice se podle Koskuby dostala do pozice „šmudly“ mezi pražskými zdravotnickými zařízeními kvůli tomu, že patří státu, ale spravuje ji Praha (Takto citovala primáře Koskubu ČTK, ovšem přesnější by bylo uvést, že areál a budovy většinou patří Praze a nemocnice je přitom státní – pozn. redakce ZD). Investovat do ní tak nechce ani jeden. Proti zrušení a zbourání objektů nemocnice mluví i to, že část budov je památkově chráněných, řekl dnes Koskuba novinářům. Spolu s exministrem zdravotnictví Davidem Rathem zdůraznil, že nemocnice je mezi špičkou v některých oborech, například ortopedii, cestovní medicíně či onkologii.

Koskuba a Rath kritizují také záměr ministra zdravotnictví převést pohotovostní lékařskou službu na urgentní oddělení nemocnic. Tam se podle Koskuby odehrává zejména „krvavá medicína“ a pacienti s obvyklými nemocemi by na ošetření mohli čekat i 24 až 48 hodin. Za pokus o privatizaci 200 miliard korun ročně označili úvahy ministerstva o změnách v obsazování orgánů Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP).

Voliči v doplňovacích senátních volbách vyberou náhradníka za senátorku Zuzanu Baudyšovou (ANO), která rezignovala ze zdravotních důvodů. Vítěz voleb usedne v Senátu pouze zhruba na jeden rok. Koskuba byl poslancem od roku 2010. V dubnu 2017 opustil sociální demokracii, svůj krok zdůvodnil nesouhlasem se směřováním strany. Do Senátu již kandidoval v roce 2008, ve druhém kole tehdy neuspěl v souboji s Tomášem Kladívkem (ODS.

-čtk-