Biotronika je prý bezkontaktní léčitelský obor, který "ustanovil" český léčitel Josef Zezulka. Její princip je stejně podvodný jako jiné ezoterické výmysly. Foto: Pixabay

Senát označil požadavky na podporu biotroniky za nedůvodné

Za nedůvodnou včera označil Senát petici s požadavky na podporu biotroniky, která je označována za jednu z metod alternativní medicíny. Rozhodl o tom těsnou většinou na návrh astrofyzika Jiřího Duška (za ANO), podle něhož by se nevědecké obory neměly podporovat. Senátní výbory přitom doporučovaly petici, kterou podepsalo přes 40.000 lidí, pouze vzít na vědomí.

 

Sněmovní petiční výbor se naopak koncem loňského září za požadavky petice postavil. Doporučil podporovat vzdělávání v oblasti alternativní medicíny na lékařských fakultách, zvážit vytvoření centra pro výzkum alternativní medicíny v České republice, podporovat začlenění oboru biotroniky do struktury nemedicínských oborů.

Náměstek ministra zdravotnictví Radek Policar senátorům řekl, že existence biotroniků je státem umožněna a vztahovat se na ni bude i chystaný zákon o léčitelství. „Pokud biotronika nestojí na pravidlech vědy, a nelze tak vědeckými metodami ověřit její bezpečnost a účinnost, není na místě, aby ji stát jakkoli propagoval,“ uvedl Policar.

Biotronika je definována jako bezkontaktní léčitelský obor, který pojmenoval a ustanovil český filozof a léčitel Josef Zezulka. Biotronika se týká doplňování a harmonizace domnělých vitálních tělesných sil.

-čtk-