Rok pro každého jinak: Příjmy Tevy klesly o miliardu dolarů, Indivior si dělá starost o Suboxon a Astrazeneca se obrací k růstu díky lékům jako je Lynparza. Foto. Koláž ZD

Výsledková sezóna pokračuje: Teva v krizi, Indivior přešlapuje a AstraZeneca letí vzhůru

Izraelská Teva vykázala obří ztrátu. Britský Indivior se chystá na vzestup konkurence a AstraZeneku táhnou vzhůru inovativní onkologické léky.

 

Izraelský výrobce generických léků Teva zápasí nejen s obřími dluhy, ale také se ztrátou blížící se třem miliardám dolarů (67 miliard korun), kterou vykázala za poslední loňské čtvrtletí. V meziročním srovnání jde ale o významné zlepšení, neboť ve čtvrté kvartále roku 2017 Teva prodělala skoro čtyřikrát více.

Teva bude i nadále šetřit

Jak se zdá, největšího snížení ztráty Teva docílila skrze razantní snižování nákladů. Příjmy izraelské farmaceutické skupině totiž meziročně klesly o více než miliardu dolarů. A se svým objemem ve výši 4,5 miliardy dolarů zaostaly asi o dvacet milionů dolarů za očekáváním analytiků. Na výsledcích Tevy se vedle dluhů podepisují také nižší ceny generických léků na trhu ve Spojených státech a vzestup konkurenčních výrobců, kteří jsou schopni generika prodávat laciněji. Teva již v minulosti reagovala propouštěním tisíců zaměstnanců a zavíráním některých svých provozoven.

Podle výkonného ředitele Tevy Kare Schultze společnost očekává, že i letošní rok pro ni bude těžký. Příjmy by měly podle něho dosáhnout mezi 17 a 17,4 miliardami dolarů, přičemž konsensus trhu je mírně nad osmnácti miliardami. „Předpokládáme, že i v roce 2019 budeme čelit stejný výzvám, jako v roce uplynulém. Pro nás to bude znamenat pokračování v restrukturalizaci naší skupiny a optimalizaci našeho výrobkového portfolia i globální sítě. Soustředíme se především na generování hotovosti, abychom dokázali umořovat naše dluhy,“ uvedl Schultz ve stanovisku, na které odkazuje portál Marketwatch.com.

Mezi konkrétní kroky patří také investice do vývoje léků proti migréně nebo do biotechnologického byznysu. „Stále chceme být hlavním hráčem na trhu s generiky ale neobejdeme se ani bez investic do výzkumu a vývoje inovativních biologických a biosimilárních léků,“ dodal Schultz.

Obnovit důvěru investorů v izraelskou farmaceutickou skupinu bude skutečnou výzvou. Akcie Tevy totiž za poslední tři měsíce oslabily o celou čtvrtinu.

Indivior: dvojnásobný zisk, ale vrásky na čele

To britskému výrobci opioidů a produktů pro odvykání na závislostech, Indivioru, se v loňském roce dařilo. Celoroční zisk se mu oproti roku 2017 podařilo zdvojnásobit, když vydělal 278 milionů dolarů (asi 6,3 miliardy korun). Uvedl to portál Morningstar.co.uk. Za výsledkem stojí zejména dramatický pokles nákladů, které se Indivioru podařilo snížit o více než třicet procent.

Navzdory zdvojnásobení zisku se vedení Indivioru obává vzestupu konkurenčních výrobců během letošního roku. Už loni se totiž společnosti snížil obrat o osmdesát milionů dolarů a zůstal jen těsně nad miliardovou hranicí. Jako hlavní příčinu Indivior označil zhoršení odbytu léku Suboxone a zostření konkurence u dodávek léků pro americkou vládu skrze program Medicaid.

Podle zástupců Indivioru hrozí riziko, že tento trend bude pokračovat. Obává se zejména generik vůči Suboxonu, jejichž nástup by mohl snížit odbyt Indivioru na americkém trhu až o osmdesát procent, a to v řádu pouhých několika měsíců. I to je důvod, proč farmaceutická společnost zatím nevydala výhled na rok 2019.

„Uplynulý rok přinesl několik výzev, které vyústily v pokles našich prodejů. Počítáme s tím, že rok 2019 se bude odvíjet v podobném duchu. Největším rizikem je pro nás dění kolem Suboxonu na americkém trhu. Není to ale nic, na co bychom nebyli připraveni,“ uvedl výkonný ředitel Indivioru Shaun Thaxter. Akcie společnosti na ohlášené výsledky zareagovaly bezprostředním posílením o dvě procenta.

AstraZeneca se obrací k růstu

Naproti tomu britská farmaceutická skupina AstraZeneca má před sebou nadějný rok. Za poslední čtvrtletí toho loňského se jí podařilo zvýšit tržby meziročně o jedenáct procent na celkových šest miliard liber (přes 175 miliard korun). Nejvíce rostl její onkologický byznys, kde se prodeje zvýšily o 58 procent v porovnání s posledním kvartálem roku 2017. V této oblasti se dařilo především lékům Tagrisso a Lynparza.

„Uzavření roku dalším silným čtvrtletím je znamením, že výkonnost AstraZeneky se vrátila k růstu,“ uvedl podle listu The Telegraph Pascal Soriot, výkonný ředitel farmaceutické společnosti. „Dobře si vedly naše nové léky, a to napříč všemi medicinskými obory. Z geografického hlediska se nám mimořádně dařilo v zemích rozvíjejících se trhů,“ dodal. Pro letošní rok Soriot očekává růst prodejů řádově v jednotkách procent.

Mnoho by na tom neměl změnit ani brexit, ať už proběhne s dohodou, či bez dohody s Evropskou unií. „Zvýšili jsme zásoby léků, čímž jsme zajistili, aby britské pacienty nepostihl nedostatek léků, jakmile Británie z Unie vystoupí,“ ujistil Soriot. Podle něho AstraZeneca podnikla také celou řadu dalších opatření, která společnost na brexit připravila dostatečně.

Rovněž Nicholas Hyett, analytik poradenské společnosti Hargreaves Lasndown, si myslí, že loňské výsledky AstraZeneky signalizují zásadní obrat. Onkologický byznys podle něj posiluje a slibný je také vývoj dalších nových léků.

Petr Musil