Když se podívám na svou dceru, která musela tak tvrdě bojovat, aby mohla žít, děsí mě pomyšlení, že v naší komunitě jsou lidé, možná i v blízkém okolí mé velmi zranitelné dcery, kteří se rozhodli neočkovat, protože „to není bezpečné“, píše Cyrstie Conserová na serveru Voicesforvaccines.org. Foto: Voicesforvaccines.org

Prosím, očkujte své děti, píše matka velmi nemocné dívenky

Cambree se narodila jako na první pohled zdravé dítě. Jenže o dva měsíce později se ukázalo, že tomu tak není: holčičce správně nefungovala játra. Netrvalo dlouho a bylo jasné, že dítě potřebuje transplantaci. Když se ale konečně objevil vhodný orgán, infekcí zmítané tělíčko malé Cambree ho nepřijalo. Následovaly další dvě transplantace, a ta druhá – poslední možnost pro přežití Cambree – byla úspěšná. Holčičku čekají další zákroky, její matka Cyrstie se ale děsí ještě něčeho jiného: totiž že její dceru, která nemůže být očkovaná, připraví o život infekční choroba, jíž se nakazí od někoho, kdo se odmítl očkovat. Přečtěte si příběh matky z amerického Kansasu, která za svou holčičku prosí: Nechte své děti očkovat.

 

Když se moje dcera Cambree narodila, píše na serveru Voicesforvaccines.org Cyrstie Conserová z Kansasu, byla krásné, zdravé, skoro tříkilové dítě s hlavou plnou vlásků a dlouhými řasami. Na kontrole ve dvou měsících ale měla zažloutlé oči a její lékařka se domnívala, že má zvětšená játra. Ukázalo se, že jaterní testy jsou daleko od normálu. Hladiny jaterních enzymů AST (aspartátaminotransferáza) a ALT (alaninaminotransferáza) byly příliš vysoké a stejně tak hladina bilirubinu. Lékařka poslala Cambree na pohotovost místní dětské nemocnice. Byli jsme vyděšení.

Cambree byla přijata do Children’s Mercy v Kansas City v Missouri a my se setkali s týmem zdravotníků, kterému se říkalo Liver Care Team. U Cambree byla naplánována biopsie jater. Lékaři měli podezření na biliární atrézii, což je stav, při němž jsou zablokované nebo příliš úzké žlučovody, k potvrzení diagnózy však bylo nutné provést vyšetření zvané cholangiogram.

Ráno před zákrokem dostala Cambree periferně zavedený centrální žilní katétr pro případ, že by hned po vyšetření musela následovat operace. V půl osmé ráno jsme ji předali chirurgům a začalo mučivé čekání. O tři hodiny později do čekárny dorazil Liver Care Team a oznámil nám, že Cambreeiny žlučovody a žlučník jsou ve špatném stavu. Byla diagnostikována biliární atrézie.

Bodlo mě u srdce. Nikdo nechce slyšet, že s jeho dítětem je po zdravotní stránce něco špatně, zvláště když mělo nyní podstoupit osmihodinovou rekonstrukční operaci, aby mohlo žít. Neměli jsme ale na výběr.

Zdroj: Voicesforvaccines.org

Dvě neúspěšné transplantace

Zákrok, který měla Cambree podstoupit, se jmenuje portoenteroanastomóza podle Kasaie, při které měly být odstraněny poškozené části jater. Lékaři pak prostřednictvím kličky střeva zajistí, aby z jater mohla odtékat žluč. Tým nevěděl, jak dlouho efekt operace vydrží, aby byl si jistý tím, že to nebude dlouho. Výsledkem bylo, že Cambree potřebuje nová játra.

Cambree se nějakou dobu vedlo dobře, ale v prosinci 2017 byla přijata do nemocnice s cholangitidou, tedy zánětem žlučových cest. Strávili jsme týden v nemocnici, kde lékaři prováděli řadu testů a vyšetření jater. O tři měsíce později, dva týdny před Cambreeinými prvními narozeninami, byla znovu hospitalizována s cholangitidou, která navíc vedla k sepsi. Brzy bylo jasné, že Cambree potřebuje nová játra, a to brzy.

Místo velké party na oslavu prvních narozenin, kterou jsem plánovala, jsme den strávili v nemocnici. Také jsem se mentálně musela připravit na dalších kdovíkolik týdnů, než se podaří nová játra získat. Na čekací listinu byla zařazena 29. března.

O měsíc později jsem měla telefonát: objevila se vhodná játra pro Cambree. Druhý den byla Cambree transplantována. Den po zákroku vše vypadalo růžově, o den později se ale objevila trombóza portální žíly, která si vyžádala okamžitou osmihodinovou operaci. Jenže pak přišla trombóza jaterní tepny a byla nutná další operace. Ocitli jsme se ve velmi nejisté situaci: zatímco Cambree bojovala s těmito infekcemi, její nová játra odumírala. Ve čtrnácti měsících byla prioritně zařazena na čekací listinu.

24. května 2018 Cambree dostala druhá játra, jenže se objevila stejná kaskáda problémů jako při minulé transplantaci. Druhá játra také začala odumírat. Cambree byla znovu prioritně zařazena na čekací listinu na třetí transplantát. Bylo nám řečeno, že to bude naposledy, co tým zákrok Cambree provede.

Infekce může znamenat boj na život a na smrt

Cambree dostala nová játra a tentokrát šlo vše dobře – játra nevykazovala žádné známky selhávání. Cambree je samozřejmě po zdravotní stránce velmi křehká, ale máme naději.

Jediná věc, kterou nyní pro Cambree nemůžeme udělat, je nechat ji očkovat proti infekčním onemocněním. Transplantované i jakékoliv další děti s poruchou imunity jsou velmi zranitelné a zcela závislé na tom, že sebe a své děti budou očkovat ostatní. Jediná infekce se pro dítě, jako je Cambree, může změnit v boj na život a na smrt.

Když se podívám na svou dceru, která musela tak tvrdě bojovat, aby mohla žít, děsí mě pomyšlení, že v naší komunitě jsou lidé, možná i v blízkém okolí mé velmi zranitelné dcery, kteří se rozhodli neočkovat, protože „to není bezpečné“. Jim říkám: Víte, co není bezpečné? Neočkovat vaše dítě. Ohrožovat jiné děti – o vlastním ani nemluvě – kvůli dezinformovanému pohledu na vakcíny, které jsou účinné a efektivní.

Cambree je jen malé dítě, a už toho má tolik za sebou. Čekají ji další operace. Je příliš těžké unést myšlenku, že ji neočkovaný člověk může nakazit onemocněním, které zdevastuje její malé tělíčko. Prosím, očkujte své děti. Prosím, ochraňujte mé dítě, které očkováno být nemůže. A prosím, ochraňujte i své vlastní děti.

-mk-