Ilustrační foto: maxpixel.net

Šabatová: Lidé s postižením čekají na zubaře neúměrně dlouho

Někteří lidé s postižením čekají na zubařský zákrok podle veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové neúměrně dlouho. Podle ní by ministerstvo zdravotnictví mělo ustavit pracovní skupinu, která se problematice bude věnovat. V tiskové zprávě to uvedl Stanislav Biler z tiskového oddělení veřejné ochránkyně práv. Tématu se včera věnovali odborníci u kulatého stolu, který se konal v sídle ombudsmanky. Zúčastnili se ho zástupci ministerstva zdravotnictví, zdravotních pojišťoven, České lékařské komory, univerzit a nemocnic.

 

Ombudsmanka na akci prezentovala výsledky výzkumu, do kterého se zapojili ředitelé pracovišť, která mohou poskytovat hrazenou péči v oborech klinická stomatologie a anesteziologie a intenzivní medicína. Podle závěrů výzkumu lidé s mentálním postižením nebo s poruchou autistického spektra, pokud musí absolvovat zubařský zákrok v celkové anestezii, čekají na ošetření mnohdy neúměrně dlouho. V případě dětí je průměrná čekací doba čtyři a půl měsíce, u dospělých čtyři měsíce. Značné rozdíly však jsou mezi regiony – u dětí jsou na Moravě čtyřikrát delší než v Čechách. V některých krajích čekají děti na zákrok jeden a půl roku a ve dvou potřebná zařízení ani neexistují.

Ze závěrů kulatého stolu vyplynulo, že je potřeba vymezení specializovaných pracovišť, která budou ošetření zubních kazů v celkové anestezii poskytovat. Ministerstvo zdravotnictví pak podle ombudsmanky přislíbilo, že vytvoří postupy pro poskytování zubní péče lidem s postižením a že bude iniciovat zpřesnění pravidel pro úhradu těchto úkonů ze zdravotního pojištění.

Podle zprávy České stomatologické komory většinu dětí, ať už s mentálním postižením, s poruchou autistického spektra nebo bez diagnostikované poruchy, už bude možné ošetřit přímo v ordinaci v takzvané sedaci pomocí ambulantně podaných léků. Úkon by měl být nově hrazen ze zdravotního pojištění a podle prezidenta komory Romana Šmuclera by měl vyřešit většinu současných problémů. Komora také pracuje na tom, aby se rozšířila síť zařízení, ve kterých bude poskytována takzvaná jednodenní chirurgie pro stomatologické účely. Má se zvýšit jejich kapacita a tato zařízení mají být rozšířena do všech krajských měst.

„Neexistuje pouze jedna příčina současného stavu, a proto ani řešení není jednoduché. Ministerstvo zdravotnictví by mělo ustavit pracovní skupinu, ve které se musí sejít klíčoví aktéři, což jsou zástupci ministerstva zdravotnictví, České stomatologické komory, pojišťoven a odborné veřejnosti. Tato skupina musí vyřešit a stanovit, kdo má být pacientem, jaké mají být úhrady a jak má vypadat dostupná síť zařízení poskytující potřebnou péči,“ uvedla Šabatová.

-čtk-