Francesco Balestrieri (vlevo) nahradí v čele Sandozu Richarda Francise (vpravo). Novartis se dušuje, že to neznamená, že by jeho generická divize byla na prodej. Foto: Sandoz

V Sandozu mění šéfa, Microsoft vstupuje do biotechnologií

Generická divize švýcarského Novartisu mění svého výkonného ředitele. Microsoft hodlá učinit velký vstup do biotechnologií a Smith&Nephew má zálusk na výrobce regenerativních zdravotnických produktů.

 

Richard Francis, dosavadní šéf Sandozu, generické divize švýcarské farmaceutické skupiny Novartis, se rozhodl odejít ze své funkce. Zároveň tím přiživil spekulace o tom, jakou budoucnost vlastně Sandoz pod křídly Novartisu má. Novartis totiž loni v září oznámil, že hodlá prodat určité části amerických aktiv, které pod Sandoz spadaly. Francis stál v čele Sandozu posledních pět let.

„Pan Francis se pro tento krok rozhodl z osobních důvodů, které mu prý už nedovolovaly se Sandozem zůstat,“ řekl výkonný ředitel Novartisu Vas Narasimhan listu Financial Times. Francis se rozhodl odejít uprostřed transformačního procesu, který má Novartisu zajistit vyšší ziskovost a soustředit se na byznys s inovativními léky.

Narasimhan nicméně trvá na tom, že Sandoz na prodej není. „Jsme se Sandozem spojeni a nemáme v plánu na tom nic měnit,“ řekl. Nevyloučil ale, že se Sandoz může změnit v autonomní jednotku, která bude mít svébytné místo v celé farmaceutické skupině. „Nejprve ale musíme dokončit desinvestice, které jsme začali,“ vysvětlil Narasimhan (desinvestice = zbavování se investic, respektive prodej aktiv/majetku).

Richard Francis odejde z čela Sandozu ke konci března. Skončí nejen jako výkonný ředitel, ale i jako člen vedení. Ve funkci ho nahradí Francesco Balestrieri, který dosud vedl evropskou pobočku společnosti. Jde ale jen o dočasné řešení do doby, než bude jmenován „plnohodnotný“ výkonný ředitel.

Microsoft bude programovat buňky

Do světa biotechnologií se chystá vstoupit jedna z nejhodnotnějších firem světa, americký Microsoft. Představí prý revoluční způsob výzkumu buněk, založený na strojového sběru dat a jejich analýzy. Vědci také budou hledat možnosti, jak živé buňky následně upravovat. Technologický gigant bude na projektu spolupracovat s Princetonskou univerzitou a dvěma britskými společnostmi, Oxford BioMedica a Synthace. BioMedica se zaměřuje na genovou a buněčnou terapii, Synthace vyvíjí software, který bude umět analyzovat a vyhodnocovat obrovské množství biomedicínských dat.

„Je to pro nás veliký okamžik,“ řekl listu Financial Times Andrew Phillips, ředitel divize biologického programování společnosti Microsoft, která se společností Synthace už několik let spolupracuje. „Po deseti letech se posouváme do zcela jiné fáze spolupráce,“ dodal. Finanční ani jiné podmínky počínajícího projektu zatím nebyly zveřejněny.

Nicméně zúčastněné subjekty si od něho zjevně hodně slibují. Šéf Oxford BioMedica Jason Slingsby například zmínil, že výzkum lidských buněk historicky představoval postup metodou pokus a omyl. To by se nyní mělo změnit. Rovněž šéf vědeckého týmu společnosti Synthace Markus Gershater je optimistický: „Biologické systémy se vyznačují značnou nepředvídatelností. Naším cílem je tuto nepředvídatelnost podstatně snížit,“ uvedl. „Vznikající platforma nám umožní získat odpovědi na mnohem více otázek, získat více výsledků a dělat mnohem více experimentů než dnes,“ řekla Bonnie Basslerová, vedoucí katedry molekulární biologie na Princetonské univerzitě.

Regenerativní akvizice na obzoru

V uplynulém týdnu byla oznámena také jedna akvizice na zdravotnickém trhu. Britský výrobce zdravotnického vybavení Smith & Nephew chce koupit americkou společnost Osiris Therapeutics, která na trh dodává regenerativní výrobky. Smith & Nephew nabízí 660 milionů dolarů, tedy necelých patnáct miliard korun.

Cílem britské společnosti je skrze tuto akvizici oživit a diverzifikovat svůj byznys. Na rozdíl od jiných obchodů tohoto typu ale Smith & Nephew za Osiris nabízí nižší cenu, než za jakou se Osiris aktuálně obchoduje na burze. A to asi o jedno procento. Přitom kupující běžně navrhuje dvaceti až čtyřicetiprocentní prémii oproti aktuální tržní hodnotě. Důvodem v tomto případě může být skutečnost, že akcie Osiris od počátku posílily skoro o třetinu, přičemž největší nárůst byl zaznamenán v posledních dnech. Takový vývoj je velmi neobvyklý a může značit, že došlo k úniku informací.

Na druhé straně ale nelze pominout, že Osiris má za sebou úspěšný rok. V jeho třetím kvartále zaznamenala meziroční přírůstek tržeb o necelou pětinu, což je velmi lákavé sousto nejen pro Smith & Nephew. To mimo jiné potvrdil i výrok výkonného ředitele Smith & Nephew Namala Nawany. „Větší angažování v rychle rostoucím sektoru regenerativní medicíny pomůže našemu stávajícímu byznysu, ale také rozšíří naše portfolio o další atraktivní prvek,“ řekl listu Financial Times.

Podle všeho ale Osiris Therapeutics není jediná společnost, kterou má Smith & Nephew ve svém akvizičním hledáčku. Podle listu Financial Times totiž zástupci britské společnosti vedli rozhovory s výrobcem chirurgických nástrojů NuVasive.

Petr Musil