Kvůli spalničkám bylo na Trutnovsku hospitalizováno na dvacet osob. Foto: koláž ZD

Na Trutnovsku má mnoho lidí spalničky, Siemens musel omezit výrobu

Hygienici na Trutnovsku hlásí zvýšený výskyt onemocnění spalničkami. Nakažení lidé mají vazbu na trutnovskou pobočku firmy Siemens, která tam má závod. Na svém webu to uvádí krajská hygienická stanice v Hradci Králové. Podle serveru Deník.cz byla v továrně omezena výroba tak, aby se zaměstnanci, kteří mohou být infekcí ohroženi, nenakazili. „Hospitalizováno je asi 20 osob,“ uvedli včera odpoledne na webu krajští hygienici.

 

Mluvčí krajských nemocnice Magdaléna Doležalová ČTK řekla, že lidé, u kterých se spalničky objevily, jsou na infekčním oddělení Fakultní nemocnice v Hradci Králové. „Jedním z důvodů, proč v trutnovské nemocnici platí zákaz návštěv, je právě výskyt spalniček,“ řekla. Podle ní krajská trutnovská nemocnice nemá infekční oddělení.

Vzhledem k tomu, že v pátek 1. března přišlo do trutnovské nemocnice několik lidí, u kterých se onemocnění objevilo, nyní se v zařízení dělají preventivní opatření. Cílem je zamezit případnému rozšíření spalniček mezi personál. „V pátek přišli tři lidé, okamžitě byli přepraveni do Hradce. Trutnovská nemocnice se nyní snaží ochránit zdravotníky, aby udržela chod oddělení. Zjišťují se protilátky, případně se zdravotníci přeočkovávají. Preventivní opatření v souvislosti se spalničkami začala také v nemocnice v Jičíně, ale tam se žádné případy neobjevily,“ řekla ČTK Doležalová.

Nemocnice Královéhradeckého kraje jsou v Trutnově, Jičíně, Dvoře Králové a Náchodě.

Onemocnění se šíří kapénkami a je vysoce nakažlivé. Inkubační doba spalniček, tedy čas od vniknutí původce nákazy do organismu po první příznaky, je sedm až 21 dní. Při léčbě je ze zákona povinná hospitalizace na infekčním oddělení a izolace po dobu sedmi dnů od objevení vyrážky.

Projevy spalniček jsou horečka, kašel, rýma, světloplachost a zarudnutí očních spojivek. V ústech a na sliznici tváří mohou být bělavé tečky se zarudlým okolím. Čtvrtý až pátý den se objevuje sytě červená až fialová vyrážka, která začíná na záhlaví a šíří se na obličej, krk, břicho a končetiny.

-čtk-