Pacienti a jejich rodinní příslušníci si mohou cvičení nastavit na míru – podle diagnózy nebo typu cvičení. Dále je možné zvolit si cvičení podle načasování či obtížnosti. Foto: Pexels

Velká prsa odrazují ženy od pohybu, ukázala australská studie

Ochota se hýbat závisí na řadě faktorů – od plného kalendáře po nedostatek parků v okolí domova. Vědci ale nyní zjistili, že velký vliv může mít také to, jak velká má žena prsa. Studie publikovaná v Journal of Science and Medicine in Sports přišla s tím, že čím má žena větší prsa, tím méně se hýbe – a to i v případě, že má normální váhu. Co s tím? Ženy s většími prsy by se měly naučit, jak si vybrat správnou sportovní podprsenku či plavky a také zvolit vhodnou sportovní aktivitu, při které jim velké poprsí nebude tolik vadit.

 

Dnes už každý ví, že cvičení podporuje zdraví – přesto se ale velká část lidí nehýbe. Důvody jsou různé, jedním z nich však může být diskomfort při pohybu. A právě to bývá kámen úrazu u žen s velkým poprsím. Jak zjistila nová studie, právě velikost prsou a nevhodná podprsenka mohou být hlavním faktorem, který tyto ženy odrazuje od sportu. Prsní tkáň je těžká a není ničím podepřená, přičemž obsahuje jen málo stabilizující pojivé tkáně. Výsledkem je, že se prsa při cvičení hýbou, i když má žena podprsenku.

Jak uvedly New York Times, biomechanické studie provedené v minulosti ukázaly, že ženám, které běhají bez podprsenky, poskakují prsa o 18 i víc centimetrů a navíc se houpou ze strany na stranu. Sportovní podprsenky tento pohyb tlumí, ale zřídka ho zcela eliminují – a to i u žen s malými prsy. Výsledkem je, že prsa jsou během a po pohybu často bolavá. Podle dotazníku, který v roce 2013 vyplňovaly ženy účastnící se Londýnského maratonu, více než třetina běžkyň, včetně těch s malými prsy, přiznala, že je prsa často bolí.

Ženy s velkými prsy málo běhají

Doposud se ovšem jen málo výzkumů soustředilo na to, zda velikost prsou a možná bolestivost mohou ovlivnit rozhodnutí cvičit a jestli mají vliv na to, který typ pohybu žena upřednostňuje. To se rozhodli změnit odborníci z Biomechanické výzkumné laboratoře při australské Univerzitě Wollongong. Ti vybrali skupinu 355 zdravých žen ve věku od 18 do 75 let, jejichž BMI se pohybovalo od normálu po obézní. Dobrovolnice byly požádány o vyplnění dotazníku, který obsahoval otázky ohledně pohybové aktivity v posledním týdnu, na její délku, typ a intenzitu, zdali se při ní zadýchaly či zapotily, jestli běhaly, plavaly, jezdily na kole, pracovaly na zahradě, navštěvovaly kurzy tance nebo dělaly jiné aktivity. Dále se výzkumníci dotazovali, zda velikost prsou ovlivnila, jak ženy cvičily.

Vedle toho byla ženám přesně změřena prsa a rozdělena do kategorií na malé, střední, velké a velmi velké. Pak byly porovnány údaje jednotlivých skupin, přičemž výsledky byly velmi konzistentní: čím měly ženy větší prsa, tím méně fyzicky aktivní byly. Také typ vykonávané aktivity se měnil – například jen velmi málo žen s velmi velkými prsy běhalo. Řada žen s velkým poprsím také uváděla, že jim prsa brání ve snadném cvičení, a to i když jde o aktivity jako chůze či plavání.

Výsledky přitom zůstaly stejné, i když vědci uvážili věk, který ovlivňuje účast na fyzické aktivitě, a také BMI. Obecně měly hubenější ženy menší prsa, přesto se však i zde souvislost jasně ukázala u tlustších žen s menšími prsy a žen s běžnou váhou, které měly prsa velká. Ženy s většími prsy, ať už bylo jejich BMI jakékoliv, cvičily v průměru méně než ženy s prsy malými a častěji jim prsa při pohybu vadila.

Některé ženy na sport potřebují i dvě podprsenky najednou

Poselství, které ze studie plyne, je, že je třeba ženám pomoci naučit se, jak si pořídit dobře padnoucí sportovní podprsenku nebo plavky s adekvátní podporou prsou, radí podle New York Times Celeste Coltmanová, docentka na australské Univerzitě Canberra, která studii vedla. Ona a její spolupracovnice Julie Steelová a Deirdre McGheeová, profesorky z Univerzity Wollongong, proto vyvinuly volně stahovatelnou aplikaci, která pomáhá ženám vybrat podprsenku a zařídit, aby jim prsa při pohybu nebyla na obtíž. Některé ženy s velkými prsy přitom mohou potřebovat zároveň dvě podprsenky, aby měly dostatečnou oporu a mohly pohodlně běhat či dělat více zátěžové aktivity. Coltmanová také doporučuje, aby ženy s velkými prsy, které dosud necvičily, zkusily chůzi nebo ještě lépe, pokud se jim podaří najít pohodlné plavky se zabudovanou podprsenkou, plavání.

„Plavání a další vodní aktivity jako aqua aerobik mohou být ideální, protože vztlaková síla ve vodě zmenšuje pohyb prsou,“ dodává Coltmanová.

Na závěr dodejme, že i muži mají problémy s tělesnou morfologií při některých sportech, například genitálie náchylné ke znecitlivění na sedle kola. Zatím však nemáme žádné indicie, které by naznačovaly, že to muže od pohybu odrazuje.

-mk-