Díky programu Medevac se v českých nemocnicích léčí od 90. let lidé z oblastí postižených válečnými konflikty. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu nebo jimž jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život. Foto: MV ČR, koláž ZD

Vláda: Humanitární program Medevac bude mít 60 milionů Kč

Český zdravotnický humanitární program Medevac letos bude mít rozpočet 60 milionů korun. Zdravotníci se zaměří na pomoc lidem na Blízkém východě, na severu Afriky a na Ukrajině. Návrh ministerstva vnitra, které za program zodpovídá, včera schválila vláda, řekl na tiskové konferenci ministr vnitra a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD).

 

V rámci programu Medevac čeští lékaři létají do krizových regionů, kde pomáhají nemocným a zraněným. Volba regionů, kde lékaři budou letos, podle Hamáčka reaguje na vývoj v jednotlivých oblastech, které jsou zasažené konflikty nebo migrační krizí.

Na Blízkém východu má humanitární program pomoct zemím, kam se uchýlili uprchlíci, a to jak ze sousedních zemí, tak z jiných oblastí dané země. Mezi cílové státy budou patřit Jordánsko, Libanon a Irák.

Na Ukrajině se program zaměří na centrální oblast země a východní oblasti pod ukrajinskou vládní kontrolou. V afrických zemích se Medevac bude věnovat na budování zdravotnické infrastruktury, navrženy jsou Senegal, Etiopie a Maroko.

Díky programu Medevac se v českých nemocnicích léčí od 90. let lidé z oblastí postižených válečnými konflikty. Léčba je poskytována zdarma a výhradně civilistům, kteří se nacházejí ve vážném zdravotním stavu nebo jimž jejich zdravotní stav neumožňuje vést důstojný život. Od roku 2013 se program soustředí na vysílání lékařských týmů do zahraničí, poslední tři roky lékaři své kolegy v zahraničí i školí. Podle zprávy připravené ministerstvem vnitra se tato varianta pomoci ukazuje jako vhodnější. Transporty pacientů tak zůstávaní jako krizové řešení u případů, kdy nelze zajistit adekvátní péči v místě původu.

-čtk-