Za které léky se vydá v Česku nejvíce peněz a další výsledky trhu roku 2018

Všichni milujeme žebříčky. Proto jsme i my nějaké připravili, týkají se vývoje farmaceutického trhu v ČR v loňském roce.

 

V první tabulce vidíme, jak se vyvíjel trh léčivých přípravků v rozdělení podle ATC skupin. Podle očekávání je jak ve spotřebě, tak i v meziročním nárůstu, na první pozici skupina L – Cytostatika a imunomodulancia, která je objemově největší a i v nárůstu reprezentuje téměř čtvrtinu celkového meziročního růstu. Na pomyslném druhém místě se umístila skupina A – Trávicí trakt a metabolismus, která se také významně podílí na celkovém meziročním nárůstu tržeb.

Ve druhé tabulce vidíme vývoj trhu podle jednotlivých typů odběratelů. Z tabulky je zřejmé, že nárůst v objemu finančních prostředků je realizován zejména v lékárnách, narostl také objem v zařízeních transfúzní služby. Zajímavý je také nárůst v segmentu prodejců vyhrazených léčivých přípravků, jedná se o nárůst o 30 % a je to v posledních letech spíše pravidlo než výjimka. Vývoz mimo ČR v celkovém objemu klesl o cca 12 %.

V tabulce číslo 3 vidíme TOP 20 produktů ve finančním vyjádření. Růst i pokles je proporční a také trendy u jednotlivých produktů vidíme podle očekávání. Zajímavý je Fraxiparine, který byl v loňském roce na stejné pozici jako v roce 2017.

Jiří Stránský        

Business Director Pharma

Sprinx Systems, a.s.