Zastupitelstvo Zlínského kraje by mělo za tři týdny rozhodnout o tom, jestli se postaví nová krajská nemocnice. Foto: Wikipedie

Zastupitelstvo kraje rozhodne o stavbě nemocnice ve Zlíně 8. dubna

Krajští zastupitelé budou rozhodovat o stavbě nové krajské nemocnice ve Zlíně-Malenovicích na řádném jednání 8. dubna. ČTK to včera řekla mluvčí kraje Adéla Kousalová. Hejtman Jiří Čunek (KDU-ČSL) původně avizoval, že kvůli tomu bude svoláno do konce března mimořádné zastupitelstvo.

 

Investiční záměr týkající se výstavby nemocnice je už hotový, Čunek jej v pondělí převzal od vedoucího týmu přípravného výboru pro výstavbu Nové krajské Baťovy nemocnice Martina Šamaje. Součástí investičního záměru je také urbanisticko-objemová studie, studie proveditelnosti i studie předpokládaného dopravního zatížení v Malenovicích.

„Všechny dokumenty budou co nejdříve předloženy k projednání členům výborů zastupitelstva, konkrétně zdravotnímu, finančnímu, dopravnímu, strategickému a výboru pro výstavbu nové nemocnice. Následně bude kompletní materiál projednán na nejbližším krajském zastupitelstvu, které je naplánováno na 8. dubna,“ uvedl Čunek.

Hejtman již dříve uvedl, že věří, že zastupitelé výstavbu nemocnice podpoří. „Správnost našeho rozhodnutí stavět novou nemocnici, ale i výpočet ceny potvrdil také posudek zpracovaný představiteli Fakulty managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně, kteří jsou docenty ekonomie a podnikových financí,“ uvedl hejtman. Vypracování posudku schválilo již dříve zastupitelstvo, vyžádala si ho opozice. Posudek budou mít nyní k dispozici výbory.

Šamaj už dříve ČTK řekl, že investiční náklady na novou nemocnici jsou vyčísleny na 7,954 miliardy korun s DPH. Stavba samotná a vybudování inženýrských sítí by mělo stát pět miliard korun. Nákup zdravotnického vybavení by měl stát 810 milionů korun, vybavení za více než 400 milionů korun se přesune ze současného areálu nemocnice ve Zlíně.

Nová nemocnice by podle Čunka mohla být hotová za šest let, zatímco postupná rekonstrukce současného nemocničního areálu by stála téměř deset miliard a trvala by 12 let. Kraj je podle hejtmana schopen do zahájení výstavby ušetřit až tři miliardy korun, na zbytek by si vzal úvěr. Na projekt by podle něj mohl přispět i stát. Někteří zastupitelé již dříve uvedli, že nemají o projektu dost informací, obávají se také jeho finanční náročnosti.

-čtk-