Mistři svých řemesel. Aneb anatomie nepřijetí antikuřáckého zákona

0

Protikuřácký zákon nebyl schválen. Hledá se viník a důvody. Chyběly hlasy většiny poslanců ANO. Ti tvrdí, že nemohli podpořit zákon, do něhož se na poslední chvíli dostaly kuřárny v restauracích, čímž bylo dílo znehodnoceno. Všichni se navzájem označují za agenty tabákového průmyslu. Jenže za poslanecký chaos si mohou sami.  Nebyl to ani tak koaliční naschvál, jako spíše vzpoura lékařů.

 

Vládní strany se do sebe ostře pustily. Opozice jenom smutně kouká, protože její postoj nikoho moc nezajímá. Debata v televizi mezi koalicí a opozicí je už dávno děsná nuda. Daleko věší zábava je, když si to rozdají mezi sebou zástupci ČSSD a ANO, někdy i lidovci, ale ti ze zálohy, aby si zase tak moc nezadali. Létají slova o zradě (ČSSD o ANO), a podrazu (ANO o ČSSD).  Tyto silné výrazy ovšem zakrývají prostou skutečnost, v Česku roku 2016 se nevládne, ale amatérsky improvizuje.

I politická ryba smrdí od hlavy.

Premiér Sobotka je Mistr kluzu. Bez šťávy a charisma proklouzal až k řízení vlády, kterou však neřídí. Po nepřijetí antikuřáckého zákona hovořil o ostudě a nedodržování koaliční smlouvy. Bouchl do stolu a svolal koaliční schůzku. Teda jestli bouchl, nevíme, snad někde za zavřenými dveřmi Strakovy akademie, když se nikdo nedíval. Ostatní dva předsedové se schůzky nezúčastnili. Nepříjemnosti se v této koalici nesdělují do očí, ale do médií.

Šéf hnutí ANO Babiš je Mistr peněz. Jeho přesvědčivost je úměrná jeho bohatství. Rád by řídil stát jako firmu, ale zatím nezvládá ukočírovat ani klub ANO a ani ministerstvo financí (měřeno kvalitou předkládaných zákonů). Protikuřácký zákon je mu „ukradnutý“, ale podcenil, že zrovna na tomto návrhu se jeho družina rozštěpila na doktory a pragmatiky. Když zjistil, co se stalo, obratně průšvih svých lidí obrátil proti koaličním partnerům a přiložil do kotle rozbrojů. Příští týden se bude projednávat téma, na kterém mu skutečně záleží – rozpočet. Roztržka kolem kouření se mu bude hodit jako součást nátlaku.

Ministr zdravotnictví Němeček je Mistr slibu. Dokáže vyhovět všem, občas se mu daří hasit požár benzínem, ale ne vždy. Protikuřácký zákon stanovil jako prioritu premiér, proto by se Němeček roztrhal, aby úkol splnil. Nechal experty dokončit docela přísnou a komplexní normu, na které se již pracuje několik let. Je důležité připomenout, že zdaleka neřeší jenom kouření, ale i alkohol a protidrogovou problematiku. Němeček posléze při jeho projednávání ochotně couval, neboť jako pragmatik chtěl především, aby zákon prošel. Musel ale tušit, že pozměňovací návrh poslance Bendy je přes čáru. Snad doufal, že má hlasování ANO pod kontrolou šéf poslanců ANO Faltýnek. Spletl se a „antikuřák“ se stal první normou, kterou mu sněmovna shodila. Byl z toho hodně rozčílený, prskal ve sněmovně i v televizi.

Předseda zdravotního výboru profesor Vyzula je Mistr medicíny. O Andreji Babišovi mluví s láskou (že je tento vztah opětován, bych si nebyl tak jistý), ale u antikuřáckého zákona jednal především jako lékař-onkolog. Zdravotní výbor, který bychom pro drtivou převahu lékařů mohli nazvat i lékařským konziliem, si dal se zákonem docela práci a byl na své čisté protikuřácké dílo náležitě hrdý. Jenže pak se dostalo do mlýnice parlamentní rutiny a ta návrh semlela k obraz svému. Profesor Vyzula nezkousnul kuřárny navrhované poslancem Bendou. Když pak večer zvýšeným hlasem v televizi vyčítal ministru Němečkovi, že dovolil, aby prošel „prokuřácký“ zákon, dalo se mu věřit. To nebyl rozlícený babišovec, ale zrazený onkolog.

Předseda poslaneckého klubu Faltýnek je Mistr rutiny. Manažer Agrofertu pro věci politické. Starý harcovník, kterého, stejně jako Andreje Babiše, protikuřácký zákon vůbec nevzrušuje. Zcela rutinně dojednal ústupky, hlasoval spolu s dalšími 7 kolegy pro pozměňovací návrh Marka Bendy a vůbec ho nenapadlo, že z toho bude malér. Podcenil totiž lékaře. Nedošlo mu, že je sice má hnutí ANO jako panáky-mucholapky na voliče, ale že jsou témata, kde se v poslušných beráncích ozve jejich Hippokratova podstata. Udělal chybu, pak se i kál. Hlasování o antikuřáckém zákoně obnažilo sílící chaos v hnutí ANO. Babiš všechno nestihá a zdá se, že už ani Faltýnek. A dál už není nikdo. Ve firmě Agrofert to stačilo.

Poslanec Benda je Mistr sněmovny. Kdyby nebyl tak podobný svému tatínkovi, člověk by řekl, že ho našli jako miminko v povijanu odloženého u dveří zaměstnanci parlamentu a ujali se ho. Jako jediný právník zdravotního výboru a vetřelec na lékařském konziliu, tam trpělivě předkládal své návrhy, mezi nimi i ten na restaurační kuřárny bez obsluhy. Byl jsem se na projednávání podívat a viděl, jak Markem Bendou poslanci-lékaři pohrdali a s gustem mu jeho návrhy zamítali. O to více se cítili zaskočeni, když pak uspěl se svými kličkami a fintičkami na plénu sněmovny.  Jejich rozčarování bylo autentické, hlasovali ne proto, aby ANO zavařilo ČSSD, ale protože se vzbouřili proti parlamentní rutině.

Postoj lékařů z ANO nebyl politicky racionální. Kuřárny poslance Bendy jsou sice trikem, jak kouření do hospod propašovat, ale striktně vzato odpovídají na hlavní výtku, zaměstnanci restaurací by nebyli kouři vystaveni. Jistě v praxi by se našly fígle, jak to obcházet, stejně jako se najdou i v případě „čistého“ zákona. Ale pozitiva jasně převládala, zejména pokud jde o ochranu dětí nejen proti negativním dopadům tabáku, ale i alkoholu (Zajímavé je, že právě u alkoholu už tak striktní poslanci-lékaři nebyli. Experti na závislosti připouštějí, že v tomto ohledu zákon moc přísný není). Výsledkem fundamentalistického postoje poslanců-lékařů k jednomu aspektu regulace kouření tedy je, že momentálně není schválen žádný zákon.

Naštěstí jim hodil záchranné lano premiér, který chce svoji prioritu mermomocí prosadit. On je totiž Bohuslav Sobotka v otázkách jako je rušení poplatků nebo boj proti kouření opravdu zásadový. O tématech jako oligarchizace společnosti, osekávání svobod a či posun na východ už to o něm říci nelze. Zkrátka takové drobnosti mezi prioritami nemá.

Zákon půjde znovu do vlády a pak zpátky do sněmovny. Ministr Němeček už ohlásil, že ho navrhne v úplně stejném znění, o jakém poslanci hlasovali naposledy, tedy se všemi změnami, které prošly ve třetím čtení. S výjimkou jediné – kuřáren Marka Bendy. Nalajnováno to má Mistr kluzu pěkně. Jakou hru s ním ale sehraje Mistr peněz a jaké úkoly dostane Mistr rutiny? Kolik emocí předvede Mistr slibu a kdo znovu doběhne Mistra medicíny? Mistr sněmovny se tiše usmívá.

Tomáš Cikrt