Může elektronizace zdravotní dokumentace zlepšit zdravotní gramotnost?

0

Úroveň zdravotní gramotnosti dospělé populace v Česku je stále neuspokojivá. Důvod? Především nedostatek informací. Češi nemají dostatečný přehled o zdravotní péči ani o údajích z vlastní zdravotní karty. Chybí jim i znalost nabídky zdravotních pojišťoven. K řešení situace by mohla výrazně pomoci elektronizace.

 

Vyplývá to z průzkumu, který pro Institut pro podporu elektronizace zdravotnictví, z.ú., provedla agentura Kantar TNS. Díky elektronizaci zdravotní dokumentace by potom pacienti měli údaje ze své zdravotní karty neustále k dispozici na portálu nebo v mobilu, a to i v případě naléhavých ošetření záchrannou službou. Možnost nahlédnout do dokumentů kdykoliv a kdekoliv by byla užitečná a maximálně praktická jak pro pacienty, tak pro zdravotníky.

Jak výzkum ukázal, osoby starší 50 let by ocenily, aby jejich zdravotní záznamy byly pro případ potřeby přístupné i záchranné službě. Tuto možnost považuje za užitečnou dokonce 90 % celkové internetové populace. Díky elektronizaci zdravotní dokumentace by mohli mít pacienti údaje nejen o sobě, ale i svých dětech a zbytku rodiny za jakýchkoliv okolností neustále k dispozici také na cestách do zahraničí.

Češi chtějí informace

Zdravotní gramotnost v Česku je poměrně nízká a na tento stav si stěžují mnohé odborné průzkumy a studie. Není to ale tím, že by lidé o informace neměli zájem. Jen jich mají nedostatek. Může za to zastaralý systém, v němž naší zdravotní kartou disponuje pouze ošetřující lékař. Pacient má v nejlepším případě kopii zprávy nebo pouhou ústní informaci. Výzkum agentury Kantar TNS ukázal, že celkově by o službu zajišťující elektronickou zdravotní dokumentaci stálo 84 % respondentů. Víc než polovina z nich by byla dokonce ochotná za lepší zdravotní službu a informace si připlatit.

Řešením může být elektronická zdravotní knížka Zdravel. Ta představuje vysoce zabezpečený souhrn elektronických zdravotních záznamů (EHR) pacienta přístupný 24 hodin denně prostřednictvím internetu. Vznikla pod záštitou Institutu pro podporu elektronizace zdravotnictví, z.ú., který funguje jako nezisková́ společnost. Jeho cílem je právě elektronizace zdravotnictví, a tím pádem zjednodušení orientace občana v péči o zdraví a zvyšovaní zdravotní gramotnosti elektronickou cestou. Takovou cestou, která lidem levně a rychle zpřístupní informace o zdravotní péči, prevenci nemocí a podpoře zdraví. Jedná se o kompletní e-HEALTH platformu v oblasti ukládání a evidence zdravotních dat pacientů, která by mohla zdravotní gramotnost Čechů výrazně pohnout kupředu.

Prevence – půl zdraví

Pojem zdravotní gramotnost zahrnuje hned několik aspektů. Jedním z nich je i znalost služeb, díky nimž můžeme nad svým zdravím převzít plnou kontrolu. Součástí péče o zdraví by jednoznačně měla být i prevence. Zdravotní pojišťovny dokonce nabízejí celou řadu programů preventivní péče. Jak se ale ukázalo, 54 % celkové internetové populace o nich nemá ani ponětí. Stejně tak senioři, kteří by o své zdraví měli dbát dvojnásobně. Elektronická zdravotní knížka Zdravel má mimo jiné i tu výhodu, že preventivní prohlídky ohlídá za vás.

Nedostatečný přehled o údajích z vlastní zdravotní karty může být velký problém i v případě očkování. Výzkum ukázal, že až 48 % celkové internetové populace například neví, kdy byli naposledy očkovaní proti tetanu. V případě seniorů je to celých 47 %.  Díky zavedení plošného očkování se tetanus v našem prostředí už téměř nevyskytuje. Abychom však byli od tetanu chránění i nadále, je nutné nechat se přeočkovat každých 15 let. U osob starších 60 let je lhůta ještě o pět let kratší. Termín přeočkování si ovšem musíme pohlídat sami. A to jde velmi těžko, pokud zapomeneme, kdy jsme byli na tom posledním. Systém Zdravel shromažďuje v úložišti pacienta nejen veškeré lékařské zprávy, ale také termíny očkování a dalších prohlídek. Díky elektronizaci zdravotní dokumentace tak bude i orientace v časových souvislostech pro občany mnohem snazší.

Jan Petřík,

ředitel Institutu pro podporu elektronizace zdravotnictví, z.ú.