Připomínky ambulantních radiologů k úhradové vyhlášce

0

Grémium ambulantní radiologie řeší výlučně odbornosti 806, 809 a 810 v ambulantní části poskytovatelů zdravotní péče. Návrh Úhradové vyhlášky tak zásadně v části lůžkových zařízení modifikuje úhrady pro ambulantní komplement, že to pokládáme za problematický zásah do celého segmentu. Domníváme se, že nejméně dva předpoklady jsou chybné, jeden nezákonný.

 

Nově dochází ke stavu, kdy u ambulantní péče poskytované komplementem v lůžkových zařízeních nedochází k uplatnění regulačních mechanismů (stropu dle průměrné úhrady na unikátního pojištěnce příp. snížené výsledné hodnoty bodu) z jednotlivých příloh. Dále jako podporu nepřetržité péče a zohlednění údajně vyšších fixních nákladů, se navyšují úhrady o 0,05 Kč za bod.

Jsme přesvědčeni, že taková úprava povede k nerovnoměrnému nárůstu výdajů v segmentu právě v lůžkových zařízeních, které se takto dostávají do režimu fakticky volného a neregulovaného výkonového systému. Podotýkáme, že i nárůst zobrazovacího segmentu v ambulancích lůžkových zařízení je pak dáván na vrub celému zobrazovacímu komplementu.

  • Nestropovaný (až na celkovou úhradu) a neregulovaný způsob úhrad zásadně znevýhodňuje mimonemocniční komplement. Jsme přesvědčeni, že nerovný přístup k jednotlivým poskytovatelům je i porušením pravidel hospodářské soutěže, kdy zvýhodňuje jednoho poskytovatele na úkor druhého.
  • Navýšení hodnoty bodu o 0,05 Kč pro definovanou skupinu poskytovatelů je opět nerovný přístup, viz předchozí bod. Navíc je prolomena cena bodu 1,12 Kč = maximum podle Cenového předpisu Ministerstva zdravotnictví 1/2016/DZP, ze dne 1. prosince 2015 (Věstník MZ ČR č. 19/2015). Naše skupina poskytovatelů dosáhla v rámci dohodovacího řízení dohody. Nabízenou možnost hodnoty bodu vyšší, než je 1,12 (návrh VZP), pro celý segment, byl zamítnout pro rozpor právě s tímto Cenovým předpisem. Nemožnost sjednání vyšší hodnoty bodu avízovali právě zástupci Ministerstva zdravotnictví.
  • Navýšení hodnoty bodu z důvodu podpory nepřetržité péče neobstojí v té části, kdy se má údajně zohlednit vyšší fixní náklady. Naopak, vyšší fixní náklady vztažené k jednotlivým výkonům jsou u pracovišť s provozní dobou kratší. Nehledě na skutečnost, že mimonemocniční ambulantní radiologická pracoviště nemají přístup k investicím do přístrojové techniky z vnějších zdrojů
  • Zvýhodnění ambulantního komplementu lůžkových zařízení oproti ostatnímu komplementu se takto bez výjimky týká všech lůžkových zařízení, jichž je zřizovatelem Ministerstvo zdravotnictví. Domníváme se, že takovým jednostranným zvýhodněním jedné části segmentu oproti druhému se dostává do střetu zájmů.

Mgr. Petr Máca – předseda

 

Poznámka redakce: Připomínky Grémium ambulantní radiologie zaslalo ministerstvu zdravotnictví v rámci připomínkového řízení k úhradové vyhlášce.