Za co lobbuje MF Dnes?

0

Titulní strana čtvrteční MF Dnes přináší zásadní odhalení. Údajně chci utajit, zřejmě špinavé, „kšefty“ nemocnic. To vše kvůli jednomu pozměňovacímu návrhu k novele zákona o registru smluv. Jaká je pravda?

 

Redaktorka Bezděková se v článku dopustila několika zjevně účelových zkreslení, díky kterým článek vyznívá jako odhalení téměř skandálních rozměrů. Skutečnost je, jak už to bývá, mnohem šedivější.

Pozměňovací návrh jsem nepředložil narychlo, jak ve svém článku tvrdí. Zcela transparentně jsem ho zveřejnil na webových stránkách Poslanecké sněmovny téměř před měsícem. Dále redaktorka Bezděková projevila obdivuhodnou neznalost reálií legislativního procesu. Má pravdu v tom, že zákon o registru smluv nabývá účinnost letos v červenci. Ze stavu projednání novely tohoto zákona, kdy poslanci ještě ani neabsolvovali druhé čtení, je ale zřejmé, že její účinnost před letními prázdninami je naprosto mimo realitu. A je ve hvězdách, jak to nakonec s touto novelou dopadne. Proč tedy ale redaktorka Bezděková vytváří dojem, že na poslední chvíli předkládám změnu, která má krýt „kšefty“ s kriminálním pozadím?

Nemilým překvapením pro mne byl způsob, jakým redaktorka Bezděková pracovala s vyjádřením, které jsem jí pro článek poskytl. Zcela svévolně a účelově totiž vyměnila velmi důležité slovo. Napsal jsem jí totiž, že jsem návrh předložil, poté co jsem se rozhodl vyjít vstříc argumentům „ministerstva zdravotnictví“. Do článku ale redaktorka Bezděková napsala, že vycházím vstříc argumentům „nemocnic“. Tím ale významně mění vyznění článku.

Jako zpravodaje novely zákona o registru smluv mne překvapuje, proč si redaktorka Bezděková vybrala pouze jeden pozměňovací návrh, který má upravit zveřejňování smluv ve zdravotnictví. Přitom byla předložena řada dalších návrhů, které chtějí upravit okruh smluv, které se mají zveřejňovat. Ačkoli jsem ji na to upozornil, v článku o tom není ani slovo.

Co si o tom všem myslet? Nemohu udělat jiný závěr, než že jde o účelovou snahu zastrašit mne coby předkladatele úpravy střetu zájmů členů vlády, který Andrejovi Babišovi coby zaměstnavateli redaktorky Bezděkové z pro mne nepochopitelných důvodů velice vadí.

Z článku se nedozvíme ani slovo o tom, že Andrej Babiš podniká ve zdravotnictví. Ani o tom, že soukromá zdravotnická zařízení budou z registru smluv moci zadarmo získat data o své veřejné konkurenci. Ani o tom, že citovaný představitel Rekonstrukce státu působí ve firmě, která se zabývá komerční těžbou dat. A shodou okolností působil jako poradce vedení MF ČR za ministra financí Babiše. A nedozvíme se ani to, že redaktorku Bezděkovou Andrej Babiš v roce 2014 pověřil, aby pro něj zorganizovala speciální komisi na přezkum nákladů veřejných nemocnic, která fungovala na vzdory ministerstvu zdravotnictví. Zřejmě tedy dobře rozumí jeho zájmům v českém zdravotnictví.

Jan Chvojka

Poznámka: Zdravotnický deník se věnoval tématu působení redaktorky Bezděkové v komisi Andreje Babiše:

Babišovu expertní skupinu sestavila novinářka

Ondřej Dostál, muž ve stálém střetu zájmů, bere 600 tisíc od farma firmy

A také o problematice registru smluv a problémů, které způsobí zajištění léků pro pacienty v nemocnicích:

Registr smluv znemožňuje pružné objednávání léků a státním nemocnicím se prodraží

MZ a lékárníci chtějí změnit zákon o registru smluv, návrh už leží ve sněmovně