Hygienici zdůrazňují, že jako lékaři mohou kontrolovat víc, než dokáže SPZI. Foto: Wikimedia

Hygienici uhájili právo kontrolovat stravovací zařízení, poslanci couvli

Hygienikům zůstane právo kontrolovat stravovací zařízení. Poslanci dnes odmítli návrh, který měl ponechat tuto kontrolu jen na Státní zemědělské a potravinářské inspekci (SZPI). Změnu prosazoval sněmovní zemědělský výbor v rámci novely, která má posílit varování před kouřením na krabičkách cigaret. Proti se naopak postavil sněmovní zdravotnický výbor.

 

Poslanci se dohodli, že ve vyhrocené atmosféře nyní nebudou dlouholetý spor mezi zdravotníky a potravináři řešit navrhovanou úpravou. I její předkladatelka, místopředsedkyně poslanců ANO Margita Balaštíková, se nakonec hlasování zdržela.

Balaštíková původně hájila odebrání kontrolních pravomocí hygienikům mimo jiné tím, že kontroly potravinářské inspekce byly důslednější a odhalily více nedostatků než kontroly hygienilů. Argumentovala také potřebou kontroly sjednotit. „Někdo se snaží účelově vyvozovat závěr, že změna může znamenat ohrožení ochrany veřejného zdraví. Je mi to velmi trapné,“ řekla poslankyně na adresu kritiků v čele s hlavním hygienikem Vladimírem Valentou.

Odpůrci argumentovali tím, že potravinářská inspekce by například neměla možnost posuzovat zdravotní stav kuchařů. „Zdravotní kontrolu nemůže dělat žádný orgán ministerstva zemědělství. Zdravotní rizika nemohou být posuzována veterináři,“ uvedl například Bohuslav Svoboda (ODS).

Hygienikům po změně měla zůstat jen kontrola zařízení připravujících jídla pro pacienty, seniory a školáky. Měli by tak na starosti zhruba 1800 provozoven. Právě na tuto dvoukolejnost kontrol stravovacích zařízení upozorňovali odpůrci změny, kteří navrhované „očesání pravomocí hygieniků“ označovali za nepřípustné. Poukazovali na to, že hygienici by byli do ostatních hospod a restaurací povoláváni až v případě vzniku epidemie, které by omezením svých pravomocí nemohli zabránit.

-čtk-