Na konci března bude podepsáno memorandum o spolupráci ČR a Číny ve zdravotnictví. Memorandum by mělo být podepsáno také o založení asociace nemocnic a usnadnění zdravotnické péče mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Foto: koláž ZD

Za účasti prezidenta Číny se podepíšou memoranda ve zdravotnictví

Při návštěvě čínského prezidenta Si Ťin-pchinga, který bude v Česku od 28. do 30. března, bude podepsáno memorandum o spolupráci ve zdravotnictví. Do českých lázní by měly přijet další čínské děti, řekl ČTK ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD). Připomněl, že partnerské smlouvy má s čínskými nemocnicemi řada českých nemocnic, kraje uzavřely smlouvy se zdravotními úřady jednotlivých čínských regionů. Spolupráce je ve vědě a výzkumu, v lázeňství či vzdělávání lékařů a sester.

 

Memorandum by mělo být podepsáno také o založení asociace nemocnic a usnadnění zdravotnické péče mezi Čínou a zeměmi střední a východní Evropy. Podpis navazuje na loňský zdravotnický summit 16 zemí střední a východní Evropy a Číny ve formátu 16 plus jedna, který se konal v Praze.

Z již běžících projektů Němeček připomněl chystanou kliniku tradiční čínské medicíny ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kde od loňska funguje ambulance čínské medicíny a do dvou let by měla být vybudována celá klinika. Čínští investoři plánují do projektu vložit 270 milionů korun. Chtějí rovněž investovat do vybudování lázeňského centra v Pasohlávkách na jihu Moravy, hovoří se o dvou miliardách korun.

Ke společným programům českých a čínských nemocnic řekl ČTK ředitel pražské Fakultní nemocnice Motol Miloslav Ludvík, že spolupracují s pekingskou dětskou nemocnicí. „Školíme v Motole čínské zdravotníky, teď by měla poprvé jet do Číny skupina našeho ošetřovatelského personálu, aby pomohli se zaškolením Číňanů v ošetřovatelské péči,“ uvedl.

V Motole se už školili čínští lékaři, v dubnu pojede do Číny vyjednat motolský náměstek školení motolských lékařů v Číně. Motol také má společný vědecko-výzkumný program se šanghajskou nemocnicí v oblasti imunologie a nádorových vakcín.

Němeček doplnil, že ve zdravotnické spolupráci se uplatňují i soukromé aktivity. Biotechnologická společnost Sotio z investiční skupiny českého miliardáře Petra Kellnera v roce 2014 otevřela v Pekingu komplex laboratoří na výrobu léčivých přípravků pro pacienty s rakovinou.

-čtk-