Jak by se změnil trestní zákoník? Poslanci navrhli zákaz řízení auta a letadla pachatelům zločinů pod vlivem drog a alkoholu

Možnost, aby soudce mohl uložit zákaz řízení auta a letadla pachatelům zločinů pod vlivem alkoholu nebo drog, navrhují čtyři poslanci z ČSSD. Zákaz by se týkal i zločinů, které přímo nesouvisejí s řízením vozidla nebo letadla – například drogové trestné činnosti. Je-li možné odebírat řidičské průkazy neplatičům alimentů, je to podle poslanců legitimní i dalších zločinů nesouvisejících s řízením.

Nově by soud mohl uložit zákaz řízení až deset let, jestliže se pachatel činu dopustil pod vlivem drog nebo alkoholu, a to přesto, že se zločinec nedopustil trestného činu v souvislosti s řízením.

Až doposud mohou soudy navrhnout pachatelům zločinů zákaz činnosti pouze potud, pokud byl zločin spáchá přímo v souvislosti s touto činností.  Zákaz řízení se v rámci trestního řízení ukládá pouze v souvislosti s řízením stejně jako se například zákaz členství ve statutárních orgánech ukládá pouze členům těchto orgánů. Podle poslanců soud nemá možnost uložit zákaz jiné činnosti, a to ani v případě, kdy je zjevné, že pachatel je nezodpovědný člověk, alkoholik nebo narkoman, který je ohrožením celé společnosti, vysvětlují v důvodové zprávě svůj úmysl změnit trestní zákon a umožnit soudcům vydávat zákazy řízení aut a letadel za nových podmínek. V návrhu je uvedena účinnost od 1. dubna 2018.

Zákaz řízení pachateli znásilnění nebo vloupání?

Jako příklad uvádí poslanci pachatele opakovaných drogových trestných činů, kterému stále zůstává řidičský nebo pilotní průkaz. „Je účelné v takovém případě chránit společnost a umožnit soudu, aby uložil zákaz řízení například motorových vozidel, pokud soud zjistí, že daný pachatel má řidičské oprávnění a může tedy též řídit vozidla či dokonce pilotovat letadlo pod vlivem drog. Je evidentní, že následky takového jednání mohou být velmi nebezpečné,“ uvádějí v důvodové zprávě navrhující poslanci Jeroným Tejc, Roman Váňa, Jiří Petrůj a Jiří Koskuba. Zákaz řízení lodí návrh neobsahuje. Podle poslanců je cesta prostřednictvím správního řízení neefektivní a rovněž by mohla být vnímána jako další…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová