Za pokoutné poskytnutí právní služby nebo exekutora pokuta až tři miliony. Vinklaření znají i veterináři

Přestupku s pokutou až 3 000 000 korun by se napříště dopustil každý, kdo by bez oprávnění poskytoval právní služby, vykonával činnost notáře nebo soudního exekutora. Za zneužití názvu profese a vydávání se za advokáta, notáře, exekutora nebo exekutorský úřad má být pokuta ve výši 200 000. Legislativní proces pozorně sledují veterináři nebo stomatologové. Vinklaření se totiž rozmáhá i v dalších profesích včetně architektů.

Vyplývá to z novely zákona o advokacii a z novely notářského řádu a exekučního řádu, jak byla prostřednictvím pozměňovacího návrhu poslanců Jana Chvojky (ČSSD), Marka Bendy (ODS), Martina Plíška (TOP09) a Radka Vondráčka (ANO11) projednána na ústavně právním výboru. Novelu začnou poslanci v plénu projednávat od 4. dubna 2017 ve druhém čtení.

Usnesení z jednání ústavně právního výboru najdete zde.

Všechny tři profese pak navíc riskují zákaz činnosti na jeden rok, a to v případě, že fyzická, právnická nebo podnikající fyzická osoba  poskytne právní služby opakovaně a za úplatu, ačkoli není osobou oprávněnou k jejich poskytování nebo vykonává činnosti notáře, ačkoli není oprávněnou osobou nebo dokonce vykonává neoprávněně exekuční činnost.

Za vydávání se za advokáta, označení se za notáře nebo neoprávněné používání názvu soudní exekutor nebo exekutorský úřad pak mají padat pokuty ve výši 200 000 korun. Přestupky má podle návrhu projednávat ministerstvo spravedlnosti.

Veterináři – vinkláři ohrožují zdraví lidí a welfare zvířat 

Tvrdé potírání výkonu odborných činností, pro které je potřeba licence státu, těmi, kteří nemají pro danou činnost potřebnou způsobilost, dlouhodobě žádají nejen advokáti, ale také například veterináři. „Hlavním problémem je, že těm, kteří vykonávají odbornou činnost bez odpovídající způsobilosti, hrozí nejčastěji žádný nebo pouze minimální postih. Taková neodborná činnost ohrožuje nejen welfare zvířat; ale například i může způsobit šíření mikrobiálních rezistencí a tím ohrozit i zdraví lidí. Tento problém se táhne už dlouho, ale nově přijímanou legislativou se neřeší, spíše prohlubuje. Advokáti a právníci tomuto pokoutnímu poskytování služeb ,neodborníky´ říkají ,vinklaření´,“ uvedl po setkání profesních komor 23. března na toto téma s předsedou vlády Bohuslavem Sobotkou, Legislativní rady vlády Janem Chvojkou, ministrem zdravotnictví Miloslavem Ludvíkem a ministrem vnitra Milanem Chovancem prezident Komory veterinárních lékařů Karel Daniel.

Jako právní profese řeší ministerstvo spravedlnosti, medicínské profese by měly řešit ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo zemědělství. Vinklaření například kromě veterinářů zmínili rovněž stomatologové. Podle vrchního rady ministerstva zemědělství Petra Jílka však přes zájem ministerstva dohodnout se s veterináři, nebude jednání v zemědělském výboru poslanecké sněmovny jednoduché: „To je bohužel dávno známo,“ uvedl k tomu prezident veterinářů  Karel Daniel. Podle prohlášení po setkání s ministry však vyjádřil naději, že když nyní už všichni, tedy pan premiér i další ministři, včetně zástupce ministerstva zemědělství, deklarovali zájem tuto problematiku řešit, bude možno chránit pacienty lidské i zvířecí, jakož i zákazníky ostatních profesí, před samozvanými odborníky bez odpovídající způsobilosti.

Exploze vinklaření v právních službách na internetu

Jak je snadné v době internetu vydávat se za státem přísně regulovanou profesi a jak je obtížné vymoci právo i pro právní profesionály uvedla Česká justice na příkladu Notářské komory. Podle vyjádření předsedy České advokátní komory Martina Vychopně v úvodníku prvního letošního vydání  Bulletinu advokacie právě na internetu dosáhlo vinklaření obrovských rozměrů a trestní represe naprosto selhává:  „V internetovém světě, tedy online poskytování právních služeb osobami, které k tomu nejsou odborně ani materiálně vybaveny, dosáhlo obrovských rozměrů; trestní represe naprosto selhává a vedle podpory návrhů na správní represi podobných nekalých činností musí advokátní komora i jinou svojí činností přispět k tomu, aby…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová