Nové právo pro absolventy: práce do čtyř měsíců po ukončení školy

Evropská komise navrhuje nový pilíř sociálních práv, který obsahuje také konkrétní čísla. Absolventi pravděpodobně dostanou právo na “pracovní místo dobré kvality”. Zatímco starší občané v případě dlouhodobé nezaměstnanosti získají nárok na “hloubkové individuální posouzení své situace”.

V posledních volbách do Evropského parlamentu jsme také rozhodovali, kdo bude dalších pět let předsedat Evropské komisi. Dva hlavní kandidáti dostávali věcné i symbolické otázky, například jakou barvu mají nejraději. “Rudou. Barvu naší krve,” odpověděla tehdejší jednička evropských socialistů Martin Schulz. “Modrou, protože mi připomíná dělnický oděv,” kontroval Jean-Claude Juncker, který nakonec elitní post zastává jakožto představitel vítězných lidovců.

Jistý levicový sentiment patří k současné Evropské unii, záleží ovšem na míře. Příkladem budiž evropský pilíř sociálních práv, který slíbil a nyní jménem všech komisařů navrhuje  Jean-Claude Juncker. Řada socialistických návrhů neprošla, takže mezi 20 předloženými principy najdeme “pouze” dvě konkrétní čísla, obě zaměřená na zaměstnanost. Kapitány naší ekonomiky pravděpodobně čeká další regulace, která však znamená zároveň příležitost.

Pro mladé práce do 4 měsíců, pro starší posouzení situace Konkrétní čísla najdeme v navrženém textu ve 4. principu, v bodech b) a c): “Mladí lidé mají právo na další vzdělávání, učňovskou přípravu, stáž nebo na nabídku pracovního místa dobré kvality do čtyř měsíců od ztráty zaměstnání nebo ukončení svého vzdělávání.  Nezaměstnaní mají právo na personalizovanou, kontinuální a konzistentní pomoc. Dlouhodobě nezaměstnaní mají právo na hloubkové individuální posouzení své situace nejpozději 18 měsíců od ztráty zaměstnání.” Středním a velkým českým firmám tedy možná přibude povinnost, aby poskytovaly “pracovní místo dobré kvality” určitému počtu tápajících absolventů, podobně jako nyní musejí najímat…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Petr Woff