Oddlužení není odpuštění dluhů, ale dlouhý a náročný proces, zaznělo na konferenci

Oddlužovací novela insolvenčního zákona, která je založena na zpřístupnění osobního bankrotu osobám, které by podle současné úpravy na něj nedosáhly, byly námětem sympozia, které se uskutečnilo v rámci Stálé konference českého práva ve spolupráci s Českou asociací věřitelů (ČAV). Většina účastníků odmítla příliš benevolentní nastavení podmínek pro oddlužení.  „Přijetí novely pro dlužníky bude dalším signálem, že své dluhy nemusí platit, a to vůbec,“ řekl kupříkladu prezident ČAV Pavel Staněk.

Novela, kterou již napodruhé v prvním čtení přerušila Poslanecká sněmovna, nebude zřejmě do konce volebního období přijata.  Shodli se na tom ministr pro legislativu a lidská práva Jan Chvojka (ČSSD) a první místopředseda Poslanecké sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Jak v úvodu Staněk připomněl, oddlužení vstoupilo do českého právního řádu v roce 2008. Do dnešního dne bylo dlužníky podáno 150 000 návrhů, z toho jich uspělo 105 000, kteří musí splatit až 30 % svých dluhů v průběhu pěti let. Postupně klesající zájem o osobní bankroty vysvětluje Staněk dobrou kondicí české ekonomiky a rekordně nízkou nezaměstnaností.  „Existují i názory, že mezi uchazeči vymizeli ti, kteří jsou schopni splnit dnešní náročnější podmínky,“ řekl dále.

Zastánci tohoto názoru se domnívají, že je zde poměrně vysoký počet předlužených osob, které by rády řešili svůj problém osobním bankrotem, ale nejsou schopny do něj vstoupit.“ Jak dále Staněk připomněl, nejnovější návrh změny insolvenčního zákona, který byl přerušen v prvním čtení ve sněmovně, má podle předkladatele, Ministerstva spravedlnosti, řešení pro 650 000 osob, které mají vícečetné exekuce, tedy více jak dvacetině občanů přinést řešení jejich současné situace. „Nedomnívám se, že by tato novela mohla přinést kýžený výsledek, a povede pouze k dalšímu nezodpovědnému zadlužování občanů. Přijetí novely totiž pro dlužníky bude dalším signálem, že své dluhy nemusí platit, a to vůbec.“ Novela tak…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek