Po 35 letech letech vzniká nová smlouva o právní pomoci s Vietnamem. Důraz klade na ochranu lidských práv

Zastaralé vyšetřovací metody i jednání v ruštině. Dosavadní smlouva mezi Českou republikou a Vietnamem o poskytování právní pomoc brzdí podle českého ministerstva spravedlnosti jinak dobrou justiční spolupráci mezi oběma zeměmi. Připravilo proto návrh nové smlouvy, který nyní schválila vláda.

„Vietnamská socialistická republika patří spolu se Spojenými státy americkými mezi dva mimoevropské státy, s nimiž je dlouhodobě realizován nejvyšší počet případů justiční spolupráce v trestních věcech, a s nimiž má Ministerstvo spravedlnosti a Nejvyšší státní zastupitelství navázány úzké pracovní kontakty,“ uvádí rezort justice.

Dosavadní spolupráce přitom probíhá na základě dvoustranné smlouvy z roku 1982. A ta podle ministerstva spravedlnosti často obsahuje nepřesně či široce vymezené pojmy – což prý vede k interpretačním problémům -, nebo nezakotvuje některé moderní nástroje mezinárodní justiční spolupráce – jako výslech za použití videokonference či zajištění výnosů z trestné činnosti. „Z praxe by se rovněž jako velmi vhodná jevila nová úprava jazykového režimu, kdy stávající smlouva stanoví použití ruského jazyka (vedla jazyků smluvních stran),“ doplňuje rezort. Pozor na politické vězně Iniciativa ke sjednání dvoustranné smlouvy o vzájemné právní pomoci v trestních věcech vzešla od vietnamské strany, a to poprvé už…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Lucie Nekvasilová