Exekutorská komora: Vymáhání soudních poplatků Celní správou se prodraží

Neefektivnost ve způsobu vymáhání pohledávek, podhodnocené náklady celkové snížení objemu vymožených pohledávek – to jsou hlavní výhrady Exekutorské komory ČR k záměru, aby všechny justiční pohledávky, jejichž významnou část dnes vymáhají soudní exekutoři, vymáhala v budoucnu pouze Celní správa.

Jak Česká justice informovala, návrh napodruhé prošel ústavně právním výborem v rámci schvalování novely občanského soudního řádu, kde jej namísto předkladatele, poslance Radka Vondráčka (ANO) obhajoval ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). „Předkládaný návrh je nedostatečně odůvodněný a obsahuje zjevně zkreslené údaje, z čehož vychází nepravdivý obraz o činnosti Celní správy a vymáhání justičních pohledávek. Zejména je však předkládaný návrh absolutně nezpůsobilý naplnit účel, který je v něm deklarován. Naopak tento návrh může vést ke zcela nechtěným, negativním důsledkům, které půjde velice těžko napravit,“ kontruje člen prezídia Exekutorské komory Petr Polanský.

Jak dále uvádí, procesní postup soudů v rámci daňové exekuce je dnes vymezen naprosto stejnými předpisy jako procení postup celní správy – a to ustanoveními daňového řádu, který ve velké míře odkazuje na ustanovení části šesté občanského soudního řádu, tedy stejně tak jako procesní postup soudních exekutorů. Předkladatel neuvádí žádná konkrétní data, která by tezi o neefektivitě podporovala, ani to, o jaký typ neefektivity by se mělo jednat. Naopak za alokačně neefektivní ze své podstaty se dá označit navrhovaný monopolistický model vymáhání. Stejně tak je navrhovaný model výrobně neefektivní, neboť náklady na jeho zavedení a udržování jsou vyšší než náklady…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek