Advokáti budou poskytovat informace správci daně pouze pro účely mezinárodní spolupráce

Advokáti, exekutoři či daňoví poradci budou muset poskytovat informace správě daní pouze pro účely mezinárodní spolupráce při správě daní a nikoliv pro účely vnitrostátní správy daní. Vyplývá to ze stanoviska Legislativní rady vlády k daňovému řádu.

Česká advokátní komora i Komora daňových poradců ve svých připomínkách varovaly, že původně předložená úprava vycházející z transpozice příslušné evropské směrnice o praní špinavých peněz a boji proti terorismu překračuje původní smysl, a že to ohrožuje zásadu advokátní mlčenlivosti.

Jak vyplývá ze stanoviska LRV, hlavním cílem návrhu zákona je promítnout do právního řádu České republiky směrnici Rady, která upravuje možnosti přístupu daňových orgánů k informacím, které mohou být využity v rámci mezinárodní spolupráce při správě daní pro účely boje proti praní špinavých peněz. Konkrétně jde o přístup správce daně k informacím o skutečném vlastnictví právnických osob, včetně údajů o skutečné držené účasti, jakož i o skutečném vlastnictví svěřenských fondů a obdobných entit. Dále tato směrnice požaduje, aby měli správci daně přístup k informacím, které získávají a uchovávají povinné osoby podle zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Dušan Šrámek