ČEPS využívá možnosti nezveřejňovat předpokládanou hodnotu zakázky

Provozovatel energetické přenosové soustavy, společnost ČEPS, hledá dodavatele pro servis páteřní telekomunikační sítě na léta 2013-18. Vzhledem k tomu, že se bude snažit získat co nejlepší cenu, nezveřejnil očekávanou výši kontraktu.

Veřejnou zakázku na servisní činnosti spojené s provozem páteřní telekomunikační sítě, která slouží provozovateli elektroenergetické přenosové soustavy, společnosti ČEPS, tedy k přenosu dat před vyhlásila energetická společnost ČEPS: Mluvčí Barbora Peterová uvedla, že společnost záměrně neuvádí, s jakou výší kontraktu počítá. Chce totiž dosáhnout co nejlepší ceny. „Hodnotu zakázky tedyy z obchodně-strategických důvodu nezveřejňujeme,“ řekla Peterová. Takový postup je v souladu se zákonem o veřejných zakázkách, jelikož zadavatel musí ve smyslu § 16 ZZVZ stanovit předpokládanou cenu veřejné zakázky. Není ovšem povinen ji uveřejňovat. Většinou se tak děje ze strategických důvodů, protože při jejím zveřejnění nabídky oscilují kolem předpokládané hodnoty, zatímco jinak mohou výrazně klesnout. Může ale stát, že nabídkové ceny překonají předpokládanou hodnotu a dostanou zadavatele pod tlak, zda v zadávacím řízení pokračovat, nebo ho zrušit.

ČEPS využívá jednací řízení s uveřejněním, kdy zadavatel bude o předběžné nabídce vyjednávat s jednotlivými účastníky zadávacího řízení. Konečná cena se tak může ještě více lišit nejen od předpokládané hodnoty, ale i od předběžné nabídky.

Jednou z podmínek pro účast ve výběrovém řízení je, že zájemce o tuto zakázku musí mít po předchozí tři roky roční obrat minimálně 180 milionů korun. Kromě toho musí prokázat, že zajišťoval aktivní podporu komunikační sítě, která je umístěna na alespoň 30 místech a prokázat zkušenosti se sériovými přenosy, přenosem ethernetových linek a řadu dalších specifických potřeb. Podrobně se s nimi můžete seznámit na zadávacím profilu společnosti ČEPS. Provozovatel přenosové soustavy vykázal za loňský rok zisk před zdaněním 2,072 miliardy korun. Na rozvoj přenosové soustavy bylo vynaloženo asi 4,7 miliardy korun, o něco méně než v předešlém roce. Hospodářský výsledek byl oproti…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

-chl-