V regionálním výboru Sněmovny zůstává nejméně poslanců ze sledovaných výborů

Nejméně poslanců z výborů, které Ekonomický deník sleduje, zůstává po volbách ve Výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Zatímco v Rozpočtovém výboru zůstává 40% jmen, ve Výboru pro evropské záležitosti 33%, v regionálním 28,5%.

Dvaadvacet poslanců měl do konce volebního období Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Mandát obhájilo šest z nich. Někteří samozřejmě nekandidovali, například komunistický poslanec Vojtěch Adam, jiní neuspěli u voličů. Tento výbor se tak stává nejvíce „zdecimovaným“ z těch, jejichž práci Ekonomický deník pravidelně sleduje. Je však více než jisté, že do něj znovu usedne poslankyně STAN Věra Kovářová, podle prohlášení volebního lídra Jana Farského a předsedy strany Petra Gazdíka na začátku týdne, bude právě tento výbor tím, o jehož předsednictví bude strana usilovat. Poslankyně Kovářová by se tak mohla stát předsedkyní výboru a nahradit Miladu Halíkovou (BEZPP zvolena za KSČM), která po třech volebních obdobích neprošla do Sněmovny a v roli poslankyně končí.

Kdo z poslanců Regionálního výboru svůj mandát obhájil a kdo ne. data: ČSÚ, tabulka ED

V předcházejících dnech jsme již rozebírali situaci dalších výborů, jejichž práci pravidelně sledujeme. Před volbami jsme v textu Kdo z Hospodářského výboru Sněmovny má šanci v něm usednout znovu a kdo už nebude kandidovat? Analýza ED tipovali, kdo obhájí a neobhájí mandát v tomto klíčovém výboru. Strefili jsme se 12x, 5x jsme se mýlili. Nepředpokládali jsme historicky nejhorší výsledek ČSSD a tak nízké procento pro KSČM. Můžete se sami přesvědčit, jak naše tipy dopadly ve včerejším textu. 

Rozebrali jsme také, kdo z poslanců zasedajících ve Výboru pro Evropské záležitosti a Rozpočtovém výboru byl znovu zvolen a kdo ne – podívejte se na text Obsazení poslaneckých výborů bude výrazně jiné. Stejně jako Sněmovny.

Jiří Reichl