ČNB: Hromadná žaloba není ve veřejném zájmu, věcný záměr manipuluje voliče

Věcný záměr zákona o hromadných žalobách se vůbec nezabývá nárůstem agresivity a pokusy získat výpalné od korporací. Obsahuje scestné příklady žalob, zatímco ty správné chybí. Je třeba zvážit, zda cíle návrhu nelze dosáhnout posílením institutu společného řízení, uvádí ve svých připomínkách k věcnému záměru Česká národní banka.

Z obsahu připomínek vyplývá, že ČNB opakovaně vadí, nový nástroj, který se pokouší zavést ministerstvo spravedlnosti, je ve skutečnosti směrem k veřejnosti nesprávně interpretován. Podle ČNB může být hromadná žaloba využitelná například „jako nástroj účinné ochrany minoritních akcionářů při vytěsnění, povinných  nabídkách převzetí, jiných veřejných návrzích nebo vlastníků dluhopisů vůči emitentovi“.

Záměr se nezabývá rizikem agresivních žalob

Jenže takový záměr návrh neuvádí. Nezabývá se ani riziky a dopady, kritizuje ČNB: „Na druhou stranu je věcný záměr v popisu stávající situace v mnoha oblastech dosti tendenční a teze v něm uvedené nejsou odůvodněné, viz konkrétní připomínky. Návrh by například měl upozornit na skutečnost, že zákonitě vzroste proaktivita  – a v extrémních případech až agresivita – např. usilování o ,výpalné´od žalovaných – při nabízení advokátních služeb v oblasti hromadných žalob,“ uvádí v obecné připomínce ČNB.

O důvodech, proč ministerstvo spravedlnosti navrhuje zavedené tohoto právního nástroje do českého právního řádu, Česká justice již informovala. Podle ministerstva spravedlnosti všechny existující nástroje proti korporacím, které jsou nemorální, neetické a svojí činnosti nebo výrobky škodí, selhávají. Jde o politické rozhodnutí, jak donutit lidi, aby hromadně žalovali firmy a vymáhali odškodné, přihlásili se autoři věcného záměru k ideologoii.
Naopak riziku vydírání a pokusům vybírat žalobami výpalné od firem se odborně věnoval letos v červnu na sympoziu o hromadných žalobách advokát prof. Alexander Bělohlávek, který upozornil na záměnu hromadné žaloby s kolektivní obranou.

Hromadná žaloba v. obrana před externalitami pokroku Jak vyplývá z připomínek České národní banky, návrh věcného záměru ministerstva spravedlnosti předstírá, že hromadná žaloba je jakýsi nástroj hromadné lidové spravedlnosti. V samotném věcném záměru je například uvedeno, že hromadná žaloba má bránit škůdci v jeho konání do budoucna nebo zabránit ekologickým škodám a vedlejším důsledkům technologického pokroku, tzv. externalitám. Externality přináší takřka každé lidské počínání. S důvody návrhu zásadně nesouhlasí: „Doporučujeme revidovat poznámky o externalitách v posledních dvou odstavcích části 1.1 (strana 4), neboť vyvolávají dojem, že se hromadná žaloba v České republice má upravovat jako aktio popularis (žaloba ve veřejném zájmu), což ale není pravda,“…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová