Kůrovcová kalamita nezatěžuje „jen“ lesáky. Na hraně kapacit jsou i dřevozpracující podniky

Kůrovcová kalamita, která zasáhla zejména sever Moravy a Valašsko, způsobuje problémy nejen lesníkům a správcům lesních porostů, ale také dalším podnikatelům, kteří jsou „navázáni“ na vytěžené dřevo. Tedy následnému dřevozpracujícímu průmyslu. Asociace lesnických a dřevozpracujících podniků avizuje, že skladovací kapacity členských firem jsou již nyní téměř naplněné a ve II. a III. čtvrtletí 2018 nenajdou na trhu odběratele pro objem dříví ve výši cca 890 tis. m3. Navíc podle nich chybí přepravení kapacity. Odhad je 1.500 vagonů. 

Velmi teplé jarní počasí, které se spíš blíží letním teplotám, dělá vrásky na čele všem, kdo se „motají“ okolo lesního hospodářství. Kvůli rychlému nástupu vysokých teplot totiž ztratili nejméně čtyři týdny se kterými počítali pro likvidaci kůrovcové kalamity. Ta je podle Ministerstva zemědělství ČR největší v historii České republiky a překročila systémové nastavení českého a moravského lesnictví.

Mapa kůrovcové kalamity. Zdroj: Ministerstvo zemědělství ČR

Podle materiálu, který připravilo Ministerstvo zemědělství ČR pro členy Babišova kabinetu vládnoucího v demisi, bylo letošní rojení lýkožroutů o čtyři týdny dříve, než loni. „Do konce června tohoto roku, bude nutné zpracovat a asanovat u všech vlastníků lesa 3 miliony m3 dřevní hmoty napadené kůrovci. Pokud se tento objem nepodaří naplnit, hrozí ve 2. pololetí 2018 i v následujících letech další skokové navýšení kalamity podobně jako k tomu došlo v roce 2017,“ uvádí se v materiálu s tím, že je nutné zajistit vyhledávání kůrovcem napadených stromů, jejich těžbu, dopravu a asanaci, než se v napadených stromech vyvine nová generace, která stromy opustí a napadne stromy nové. „Doba vývoje škůdce v napadených stromech trvá 6 – 10 týdnů (v závislosti na počasí), lhůta na zvládnutí potřebných prací v daném objemu je velmi krátká. Na většině území ČR lze očekávat, že v letošním roce budou takto po sobě založeny tři generace škůdce,“ varují v materiálu pro členy vlády v demisi zástupci ministerstva zemědělství.

 Nezvládají nejen lesníci, ale i dřevaři

Problémy s napadenými stromy, nucenou těžbou a následným přebytkem surového dřeva se nedotýkají jen samotných lesních závodů a majitelů lesů včetně státních Lesů České republiky, ale také podnikatelů následného dřevozpracujícího průmyslu. Podle ministerského materiálu je trh se surovým dřevem po předchozí sezóně přesycen a možnosti zpracovatelů přijímat další kalamitní dříví jsou již nyní, na začátku sezóny, velmi omezené. Z informací poskytnutých Asociací lesnických a dřevozpracujících podniků (ALDP), jejíž členové zajišťují cca 90 % objemu těženého a obchodovaného dříví, vyplývá, že skladovací kapacity členů ALDP jsou již nyní téměř naplněné. Někteří počítají s dosažením maximální kapacity nejpozději na konci III. čtvrtletí 2018. Členové ALDP (smluvní partneři Lesů ČR) v období II. a III. čtvrtletí 2018 nenajdou na trhu odběratele pro objem dříví ve výši cca 890 tis. m3 (zatím hrubý odhad). Asociace také upozorňuje na to, že pro dopravu dřeva ke zpracování je zásadní nedostatek dopravních kapacit na železnici (pro železniční dopravu kalamitního dřeva aktuálně chybí min. 1500 vagonů). „K potřebnému navýšení dopravní kapacity v silniční dopravě se nedaří s Ministerstvem dopravy vyjednat ČR výjimku z tonáží, rozměrů a doby jízdy nákladních souprav pro dopravu dřeva. Asanace kůrovce probíhá z více než 80 procent až na dřevozpracujících závodech, popřípadě na manipulačních skladech. Otázka dopravy je tedy zásadní,“ uvádí zástupci ALDP ve vládním materiálu. Navíc podle dostupných informací pro zabezpečení prací v lesích chybí pracovní kapacity – dle předběžných odhadů může jít minimálně o 2000 pracovníků jen pro zabezpečení dodávek prací pro státní podnik Lesy České republiky.

Agrární komora nechce bezzásahové území, po Babišovi chce pomoct se součinností všech ministerstev

V březnu se na na předsedu vlády v demisi Andreje Babiše obrátila Agrární komora ČR s výzvou, jejímž prostřednictvím požaduje přijetí mimořádných opatření v souvislosti s kalamitní situací v lesích. K Agrární komoře se připojily i další sdružení – Lesnicko-dřevařská komora ČR, Sdružení vlastníků obecních a soukromých lesů v ČR i část církevních lesních majetků. Výzva Agrární komory ČR předsedovi vlády ČR zároveň obsahuje konkrétní návrhy opatření k řešení kalamitní situace v lesích.

Opatření navrhovaná Agrární komorou ČR, která jsou jako opatření v kompetenci resortu Ministerstva zemědělství aktivně řešena:  V oblasti navrhovaných úprav legislativy Ministerstvo zemědělství: připravilo novelu vyhlášky č. 101/1996 Sb., kterou se stanoví podrobnosti o opatření k ochraně lesa. Novela, která upravuje požadované počty obranných opatření a umožňuje efektivnější přístup k realizaci ochrany lesa proti kůrovci, byla dne 4. 5. 2018 podepsána ministrem zemědělství a zaslána k uveřejnění ve Sbírce zákonů, přičemž účinnosti nabude dnem uveřejnění ve Sbírce zákonů – k tomu by mělo dojít v první polovině května, připravilo novou vyhlášku o zpracování oblastních plánů rozvoje lesů a o vymezení hospodářských souborů, která nahrazuje dosud platnou…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Jiří Reichl

 

O tématu jsme psali:

 

Ministerstvo zemědělství: Kůrovcová kalamita přesáhla rámec, na který je lesnictví nastaveno. Hodlá zřídit krizový… 7.5.2018

 

Další opatření kvůli suchu: Lesy ČR postavily na jižní Moravě retenční nádrž  4.5.2018

Lesy ČR letos očekávají dramatický propad zisku 16.4.2018

„Prokletá“ Ostravice. Lesy ČR musí zaplatit 175 tisíc za špatné hospodaření dodavatele

Energetické firmy se bouří proti tomu, jak Lesy ČR vyčíslují škody na porostech

Lesy ČR se zlobí. Nevládne prý v nich klientelismus

Lesy ČR mají problém, hrozí jim pokuta až 5 milionů korun

Poslanci zemědělského výboru nemají jednotný názor na miliardový tendr státního podniku esy ČR

Rittiga ve firmě Lesy ČR nahradila Babišova Mafra, vyplynulo z Otázek Václava Moravce

Projektová dokumentace sídla Lesů ČR vyjde na 36 milionů

Další „malá domů“ pro šéfa Lesů ČR? Firma v níž šéfuje jeho bratr má…

Lesy České republiky: státní podnik nebo rodinná firma?

Lesy České republiky nakupují uniformy za 20 milionů. Bez tendru

ÚOHS zakázal Lesům plnit smlouvy z velkého tendru

Lesům vloni škodilo počasí, těžily se hlavně narušené stromy

Ministerstvo zemědělství chce opět prodávat dřevo několikrát zpochybněnou metodou