Vláda projedná masivní systemizaci – „šrktne“ 769 míst

Ministři Babišovy vlády jdou dnes ráno na jednání kabinetu s návrhy na personální škrty ve svých resortech. Celkem by státní správa měla přijít o 769 systemizovaných míst, neznamená to však, že by počet úředníků klesl o tuto číslovku. Řada míst je dosud neobsazena a šéfové resortů využívali peněz přidělených na tyto tabulky k navyšování odměn. Od ledna by mělo být ve státní správě 77.812 tabulkových míst.

769 to je číslo o které by měl poklesnout počet systemizovaných pracovních míst na ministerstvech a ústředních orgánech státní správy. Vyplývá to z tabulky systemizovaných míst, kterou na svém facebookovém profilu zveřejnil Hlídač státu.

Přehled navrhované systemizace od 1. 1. 2019. Zdroj: www.hlidacstatu.cz

Nutně to však neznamená, že od nového roku bude „na dlažbě“ 769 státních úředníků. Ve všech státních úřadech je totiž řada míst neobsazených, i když na ně ministři dostávají peníze. Ty jsou často využívány na odměny, na které by jinak nebyly peníze. Respektive ne tolik peněz. Toho si je vědoma i sama vláda. V červnovém usnesení (379/2018) se mimo jiné píše, že se v tento trend negativně projevuje v nákladech na mzdy v celém státním sektoru. „Bylo stanoveno, že v organizačních složkách státu i státních příspěvkových organizacích dojde k redukci počtu míst nad 5% obsazeností a objemu prostředků na platy nad 3% hranicí. Rozhodným okamžikem pro propočty se staly vyhodnocené výsledky neobsazenosti míst za 1. čtvrtletí roku 2018 s tím, že byly zohledněny pouze kmenové agendy (nikoliv prostředky a počty míst spolufinancované z nadnárodních fondů),“ uvádí se ve vládním materiálu.

Z propočtů Ekonomického deníku vyplývá, že o nejvíce míst (165) přijde Ministerstvo průmyslu a obchodu, které by od 1. ledna 2019 mělo mít 1.846 systemizovaných míst z toho 1.624 ve služebním poměru a 222 v zaměstnaneckém. O 153 míst klesne počet „tabulek“ na Ministerstvu financí a o 117 na Ministerstvu práce a sociálních věcí. O redukci míst v sociálním resortu jsme psali podrobný text s některými zajímavými aspekty a reakcemi poslanců Sociálního výboru Sněmovny – v textu uvádíme, že na MPSV klesne počet míst o 141, ze zveřejněné tabulky vyplývá číslo 117. Rozdíl je v tom, že v této tabulce jsou započítána pouze místa placená ze státního rozpočtu, nikoliv ta, na která přispívá z jednotlivých fondů Evropská unie – tzv. „projektových míst“. Z příkladu MPSV také vyplývá popsaná situace, že řada nyní rušených míst není obsazena. Respektive, že je obsazeno velice málo těchto míst. V případě MPSV je to z celkového počtu 141 rušených tabulek 40 obsazených míst. Podle  mluvčí MPSV  Barbary Hanousek Eckhardové je plánovaná úspora 68,251 milionů korun, což však nezahrnuje případné odstupné pro stávající zaměstnance. „Státní zaměstnanci nebudou k 1. lednu propuštěni, zůstávají ve služebním poměru a budeme jim hledat jiné vhodné služební místo, na které bychom je mohli zařadit. Pokud by státní zaměstnanec nebyl převeden na jiné služební místo, protože žádné vhodné není volné, zařadí se mimo výkon služby, nejdéle však na 6 měsíců. V této době jsou stále hledána vhodná místa k zařazení. Až pokud by marně uplynula tato doba, služební orgán rozhodne o skončení služebního poměru,“ uvedla mluvčí MPSV na dotazy Ekonomického deníku.

MPSV hodlá zrušit od ledna 141 míst, obsazených je 40, změny se dotknou i IT sekce

Nad hranicí 100 redukovaných míst se už nenachází žádné ministerstvo ani úřad. Další v pořadí jsou ministerstva zemědělství (77), zdravotnictví (74), pro místní rozvoj (72) a Úřad vlády (69). O nejméně tabulek přijde Ministerstvo kultury a Úřad pro přístup k dopravní infrastruktuře (po jedné). Žádné místo nemusí škrtat Úřad na ochranu osobních údajů a Úřad pro dohled nad hospodařením politických stran. Jsou však i instituce, které naopak získají nová pracovní místa. Český báňský úřad by měl získat jednu tabulku zařazenou mimo systém služebního zákona, naopak 12 „služebních“ míst by mělo přibýt na Ministerstvu zahraničních věcí. Masivní nárůst očekává Český statistický úřad (114 – 97 služebních a 17 pracovních míst) a Ministerstvo životního prostředí (151 míst – 59 ve služebním poměru, 92 v pracovním). Podle mluvčího Českého statistického úřadu Jana Cieslara posílení jeho úřadu souvisí s připravovaným sčítáním lidu a v současné době se připravují výběrová řízení. „Nutno podotknout, že některá tabulková místa se již redukovala v říjnu. Osoby, které přijmeme v souvislosti se sčítáním lidu budou mít smlouvy na dobu určitou,“ řekl Cieslar. Reakci Ministerstva životního prostředí zjišťujeme.

Seřazení ministerstev a dalších ústředních orgánů podle navrhovaných počtů „škrtnutých“ tabulek. Záporná čísla jsou místa, která přibudou. Propočty Ekononomického deníku, zdroj dat Hlídač státu.

Zajímavé je, že podle navrhovaných úprav klesne celkových počet míst ve státní správě, která spadají pod služební zákon o 856, ale stoupne počet míst v pracovním poměru o 87. Od 1. ledna by tak mělo být na ministerstvech a dalších úřadech 77.812 tabulkových míst, což je o 2.535 více, než v roce 2015, od kdy platí služební zákon.

Na konci roku 2016 jsme v textu Státní správa bobtná a naráží na vlastní zákon o úřednících upozornili na to, že do státních úřadů bude od začátku roku přijato dalších 225 úředníků, jejich platy půjdou do desítek milionů korun. Nejvíc lidí tehdy přijali na Ministerstvu práce a sociálních věcí a to 178. Podle tehdejšího tamního státního tajemníka Petra Smrčka šlo o 31 systemizovaných míst zaměstnanců zajišťujících odborné agendy. „Dále o 23 systemizovaných míst zabezpečujících administraci Operačního programu Zaměstnanost a 124 míst k realizaci projektů OPZ.  Požadavek na navýšení státního rozpočtu byl ve výši 13 899 tis. Kč,“ uvedl v roce 2016 Smrček. Loni jsme o velké systemizaci k začátku letošního roku psali například v textu Babiš a jeho ministři zruší 14 sekcí na ministerstvech, propustí 73 úředníků.

Jiří Reichl

Vývoji ve státní správě se věnujeme pravidelně – přečtěte si některé starší texty:

„Superúředník“ Postránecký musí předělat svou zprávu o stavu státní služby. Vrátila mu ji vláda 

Vláda má problém, Evropské komisi se nelíbí navrhované změny ve služebním zákoně. Narazila i… 

Novými náměstky na MPO jsou ode dneška Piecha, Malý a Muřický 

MPSV vypsalo II. kolo výběrového řízení na náměstka pro ekonomiku a IT 

Novela služebního zákona: náměstci a představení jmenovaní na 5 let, superúředník bude pod vládou… 

Vláda schválila systemizaci – na platech ušetří 18 milionů ročně. O práci přijde 73… 

Babiš a jeho ministři zruší 14 sekcí na ministerstvech, propustí 73 úředníků 

Státní správa bobtná a naráží na vlastní zákon o úřednících