Díky očkování se tetanus u dítěte ve Spojených státech nevyskytl tři desetiletí. Nyní málem připravil o život šestiletého chlapce, kterého rodiče odmítli nechat očkovat. Foto: Maxpixel

Šestiletý chlapec téměř zemřel na tetanus. Jeho rodiče odmítli očkování

Neočkovaný chlapec si zranil čelo při hře venku. Byl ošetřen doma. O šest dní později začal být plačtivý, objevilo se u něj sevření čelistí a křeče, při kterých se jeho tělo prohnulo do tvaru luku. Chlapec byl následně letecky přepraven do nemocnice, kde byla potvrzena diagnóza tetanu. Ačkoliv chlapec strávil v nemocnici dva měsíce, z toho 47 dní na jednotce intenzivní péče, jeho rodiče i nadále odmítají jakékoliv očkování. Jak upozorňuje zpráva amerického úřadu Centre for Diseases Control and Prevention, jedná se o první případ tetanu u dítěte ve státě Oregon po více než 30 letech.

 

Tetanus je akutní nervosvalové onemocnění způsobené bakterií Clostridium tetani, která se běžně nachází v půdě. Pokud se člověk poraní, může se tato bakterie dostat skrze ránu do lidského těla, a tak způsobit závažnou infekci. Podle údajů amerického úřadu Centre for Diseases Control and Prevention (CDC) se tetanus v USA od roku 1947, kdy je výskyt onemocnění podrobně sledován, prakticky nevyskytuje a počet případů od té doby klesl o 95 procent. Úmrtnost na toto onemocnění pak poklesla o více než 99 procent. Přesto v zemi sporadicky dochází k případům, kdy se tetanus u člověka objeví.

„Sporadické případy tetanu se i nadále vyskytují u dospělých, kteří nedostali doporučené očkování. Sem patří také lidé, kteří nikdy nedostali vakcínu proti tetanu nebo dospělí, kteří promeškali přeočkování po deseti letech,“ shrnuje CDC.

Nyní úřad zveřejnil případ tetanu u teprve šestiletého dítěte, které nebylo proti této chorobě očkováno, protože jeho rodiče veškeré očkování odmítli. Chlapec se v roce 2017 poranil při hře venku na rodinné farmě. Jeho zranění na čele bylo ošetřeno doma, včetně šití.

„O šest dní později se u chlapce objevily epizody pláče, sevření čelistí, svalové křeče následované prohnutí zad a krku (opisthotonus – prohnutí těla do tvaru luku, pozn. redakce) a celková porucha motoriky,“ popisuje zpráva CDC.

Následující den se u chlapce objevily problémy s dýcháním, kdy rodiče kontaktovali tísňovou linku a chlapec byl letecky transportován do specializovaného pediatrického centra Oregon Health & Science University’s Doernbecher Children’s Hospital v Portlandu, kde u něj byla potvrzena diagnóza tetanu. Celkem byl hospitalizován osm týdnů, z toho 47 dní strávil na jednotce intenzivní péče. Náklady na jeho hospitalizaci byly vyčísleny na 811 929 dolarů, přičemž tato částka nezahrnuje náklady spojené s leteckým transportem dítětem a také dlouhodobou nezbytnou rehabilitaci.

Děsivá nemoc, které ale umíme předejít očkováním

Po přijetí do nemocnice mělo dítě křeče (trismus) a také další závažné příznaky tetanu. „Chlapec byl bdělý a požádal o vodu, ale nemohl otevřít ústa. Jeho dýchací potíže způsobené spasmem bránice a hrtanu vyžadovaly sedaci, endotracheální intubaci a plicní ventilaci,“ popisuje stav dítěte zpráva CDC.

Byl mu podán tetanový imunoglobulin (3000 jednotek), toxoid tetanu a černého kašle a také mu byla aplikována aceulární vakcína proti tetanu, záškrtu a černému kašli (DtaP), protože zde existoval předpoklad, že dítě onemocnělo tetanem. Chlapec byl hospitalizován na jednotce intenzivní péče ve speciálně upraveném tmavém pokoji, kam prakticky nepronikalo světlo. Také mu byly vloženy do uší chrániče sluchu. Světlo a hluk totiž zhoršovaly jeho křeče. Současně mu bylo nitrožilně podáváno antibiotikum metronidazol a znovu byla otevřena a ošetřena rána na jeho čele.

Bohužel se stav dítěte zhoršoval. Prohnutí krku a zad (opistotonus) byl ještě horší a jeho celkový stav byl nestabilní. Podle údajů CDC se u dítěte objevila hypertenze, tachykardie a tělesná teplota se pohybovala od 36,1 °C do 40,5 °C. Nitrožilně mu tak musela být podávána celá kombinace různých léků, aby bylo možné chlapci ulevit od silných bolestí, a bylo možné zvládnout jeho svalové křeče i vysoký krevní tlak. Pátý den hospitalizace u něj musela být provedena tracheostomie a chlapec byl napojen na umělou plicní ventilaci. Znovu byl schopen sám dýchat až 44. den hospitalizace, kdy také dokázal sám přijmout menší množství tekutin. Tracheostomie mu byla odstraněna 54. den hospitalizace a o tři dny později byl převezen do rehabilitačního centra, kde byl hospitalizován dalších 17 dnů.

Celkem tak chlapec strávil na jednotce intenzivní péče 47 dnů a účet za jeho hospitalizaci činí 811 929 dolarů. V této částce však není zahrnuta letecká přeprava malého pacienta do specializovaného pediatrického centra a ani náklady spojené s rehabilitací dítěte.

„Jeden měsíc po skončení hospitalizace v rehabilitačním centru se chlapec vrátil ke svým běžným aktivitám, včetně běhu a jízdy na kole. Navzdory rozsáhlému přezkoumání rizik a benefitů ze strany lékařů, rodiče dítěte odmítli podání druhé dávky DtaP vakcíny a jakékoliv další doporučené očkování,“ konstatuje zpráva CDC. Pro zdravotníky, kteří o toto dítě pečovali, byla celá situace velmi náročná. „Bylo pro nás velmi těžké starat se o toto dítě a vidět, jak trpí kvůli nemoci, které lze předejít,“ citoval deník The Washington Post specialistku na infekční choroby Judith Guzman-Cottrillovou, která byla součástí lékařského týmu pečujícího o chlapce s tetanem.

První případ tetanu u dítěte po více než 30 letech

Podle statistik CDC se jedná o vůbec první případ tetanu u dítěte v americkém státě Oregon po více než 30 letech. „Když jsem četl tuto zprávu, spadla mi čelist. Nemohl jsem tomu uvěřit. Je to tragédie a nedorozumění. Byl jsem naprosto v šoku,“ uvedl pro deník The Washington Post William Schaffner, expert na infekční choroby, který vede oddělení preventivní medicíny na Vanderbilt University School of Medicine v Nashville ve státě Tennessee. „Jedná se o strašlivou nemoc, ale… máme mechanismus, jak jí zabránit, a důvodem toho, proč v USA nemáme prakticky žádné případy (tetanu – pozn. redakce) je to, že očkujeme takřka všechny,“ dodal Schaffner.

Konkrétně CDC uvádí 197 případů tetanu a 16 úmrtí na toto onemocnění v USA mezi lety 2009 až 2015. „Rozsáhlé užívání vakcín obsahujících toxoid tetanu (vakcína inaktivovaná tetanovým toxoidem nebo kombinovaná vakcína obsahující toxoid tetanu) a tetanového imunoglobulinu pro léčbu poranění vedly k 95procentnímu poklesu počtu případů tetanu a 99procentnímu poklesu počtu úmrtí souvisejících s tetanem od čtyřicátých let,“ shrnuje CDC ve své zprávě. Současně úřad upozorňuje, že riziku onemocnění jsou vystaveni všechny děti a všichni dospělí, kteří nebyli dostatečně očkováni. Přičemž prodělání tetanu nevytváří imunitu, tedy neposkytuje ochranu před opětovnou nákazou.

Ludmila Hamplová