Stephen Hawking se v 21 letech dozvěděl, že trpí amyotrofickou laterální sklerózou. Lékaři mu dávali dva roky života, prognózu ale překonal o více než padesát let. Foto: Wikimedia

Sestra, která se špatně starala o Stephena Hawkinga, byla vyškrtnuta z britského registru

Sestra, která se roky starala o teoretického fyzika a kosmologa Stephena Hawkinga, byla vyškrtnuta z britského registru sester a porodních asistentek. Důvodem bylo špatné nakládání s financemi, nepoctivost, selhání při poskytování náležité péče profesoru Hawkingovi a nedostatečná kvalifikace. 61letá Patricia Dowdyová byla suspendována v březnu 2016, slyšení před Radou zdravotních sester a porodních asistentek probíhalo za zavřenými dveřmi od letošního února. Stephen Hawking, který od mládí trpěl amyotrofickou laterální sklerózou, zemřel přesně před rokem ve veku 76 let.

 

Nezávislé slyšení Rady zdravotních sester a porodních asistentek dospělo k závěru, že Patricia Dowdyová při svých pečovatelských povinnostech selhala. „Panel zjistil, že paní Dowdyová nesplňovala standardy dobré, profesionální péče, které bychom očekávali a které profesor Hawking zasloužil. Výsledkem je, že paní Dowdyová už nebude moci praktikovat jako zdravotní sestra,“ uvedl ředitel způsobilosti k praxi Matthew McClelland. „Jak veřejnost správně očekává, v závažných případech, jako je tento, kdy sestra selhala ve svých pečovatelských povinnostech a nebyla schopna panelu prokázat, že se poučila ze svých chyb a je způsobilá k praxi, přijmeme opatření,“ dodal.

Detaily zůstaly utajeny s odkazem na zachování soukromí Hawkingova osobního života a také kvůli ochraně zdraví Patricie Dowdyové. „Důvodem, proč někdy zachováme slyšení uzavřená, je ochrana zájmů – uchovat informace, které jsou důvěrné, skutečně důvěrnými. Žádnému veřejnému zájmu neposlouží, kdyby byly detaily ohledně zdraví a péče o člověka, jehož anonymita nemůže být garantována, vystaveny ve veřejném slyšení,“ vysvětlila výkonná ředitelka rady Andrea Sutcliffeová.

Hawkingova rodina vyslovila úlevu, že je traumatické slyšení u konce a že v jeho důsledku nebudou muset jiní od inkriminované osoby vytrpět to, co oni. „Chceme poděkovat radě za jejich důkladné šetření,“ uvedla rodina s tím, že má ve vyšetřování plnou důvěru.

Dowdyová pracovala pro Stephena Hawkinga v letech 1999 až 2004 a znovu od července 2013 do svého suspendování v březnu 2016. K vyšetřování vedla právě stížnost Hawkingovy rodiny.

Když byla v roce 1963 ve věku 21 let Hawkingovi diagnostikována amyotrofická laterální skleróza, dávali mu lékaři dva roky života. Prognóza se nenaplnila, nemoc ale Hawkinga o pět let později upoutala na vozík a od roku 1985 mohl s okolím komunikovat jen prostřednictvím počítače. Přestože byl ale profesor Hawking velkou část svého života paralyzován a odkázán na 24hodinovou pomoc, zařadil se mezi jednoho z největších myslitelů současnosti. Široké veřejnosti je znám díky svým knihám Stručná historie času či Vesmír v kostce. Své nemoci podlehl před rokem 14. března ve věku 76 let.

 -mk-