Hromadné žaloby: Důkazy z hromadného řízení nebude možné použít v trestním řízení, nelze ho ani zahájit

Důkazy ze zvláštního samostatného řízení o zpřístupnění důkazních prostředků v rámci hromadné žaloby nebude možné použít v trestním řízení proti hromadně žalované osobě, a to ani v probíhajícím. Trestní řízení nebude možné ani zahájit. Výslovně je to uvedeno v návrhu zákona o hromadných žalobách a v důvodové zprávě. Stát nový institut zavádí proto, že žalobci důkazy proti žalovanému obvykle nemají, uvádí se v důvodové zprávě.

Relativně nový institut „řízení o zpřístupnění důkazních prostředků“ je součástí zákona o hromadných žalobách. Jde o samostatné speciální řízení, které může být na návrh obou stran spuštěno až po zahájení hromadného řízení, nikoli před jeho zahájením, vysvětluje ministerstvo spravedlnosti v návrhu zákona o hromadných žalobách.

„Obavy ze zneužití jsou totiž v případě řízení o hromadných žalobách zvýšeny a nadto není nepřiměřené po žalobci požadovat, aby před podáním návrhu na zpřístupnění podal hromadnou žalobu. Toto opatření může zabránit bezdůvodným a zneužívajícím žalobám,“ uvádí se v návrhu.

O návrhu, jak byl předložen vládě, Česká justice už informovala.

Když žalobce nemá důkazy a žalovanému se to může hodit

Jak ovšem dále z důvodové zprávy vyplývá, návrh na zpřístupnění důkazních prostředků bude možné podat sice po podání návrhu na hromadnou žalobu, ale před rozhodnutím soudu o její přípustnosti. „Hromadná žaloba je žalobou, kdy na straně žalobce stojí jeden subjekt hájící zájmy velké skupiny osob, přičemž tyto osoby jsou často neaktivní, a to jak v řízení, tak i směrem k žalobci, kterému neposkytují součinnost. Žalobce je tak mnohdy v situaci, kdy ví, že zde existuje velká skupina poškozených, chce této skupině pomoci, ale nemá dostatek důkazních prostředků, jimiž by svá podezření prokázal. Tento problém bude nastávat zejména ve fázi řízení o přípustnosti hromadné žaloby,…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová