Návrh mj. počítá se zastropováním doplatků na léky na předpis, a to ve výši dvou tisíc dolarů (asi 46 tisíc korun) za rok pro účastníky programu Medicare a hendikepované. Foto: Flickr/TaxRebate.org.uk

Americký Kongres představil plán na zastavení růstu cen léků na předpis

Každoroční vyjednávání mezi výrobci léků a vládou o cenách a drakonické pokuty za to, když se farmaceutické firmy budou vyhýbat dohodě. To mají být účinné nástroje, které v USA zastaví zdražování důležitých léků.

 

Předsedkyně Sněmovny reprezentantů (dolní komory amerického Kongresu) za demokratickou stranu Nancy Pelosiová představila dlouho očekávaný plán na snížení cen léků na předpis. „Je to převratné a věříme, že podporu najdeme i v Bílém domě,“ uvedla.

Narážela tím mimo jiné na fakt, že snížení cen léků na předpis je jednou z priorit amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten o boji s růstem nákladů na důležité léky hovoří už několik let a doufá, že mu plánované zkrocení farmaceutických firem přinese opět důvěru Američanů v prezidentských volbách konajících se příští rok na podzim.

Pokuta až 95 procent obratu

Plán Nancy Pelosiové počítá mimo jiné s tím, že vláda bude každý rok s farmaceutickými firmami o cenách 250 nejdražších léků, které na trhu mají méně než dvě alternativy. Cena, na které by se stát a výrobci dohodli, by byla dostupná nejen pro pacienty, jež využívají péči v rámci programu Medicare, ale pro všechny.

Částky se u jednotlivých léků budou odvíjet od cen, za které se stejné nebo podobné léky prodávají v jiných zemích. Důraz bude kladen na ty země, jejichž ceny léků se nacházejí pod úrovní mezinárodního cenového indexu. Stát bude podle Pelosiové plánu farmaceutické firmy k dohodě nutit pod hrozbou pokut. Ty začnou na 65 procentech jejich ročního obratu týkajícího se konkrétního léku, a to v případě, že výrobci dohodu odmítnou.

Uvedená procenta se mají zvyšovat podle toho, jak dlouho se farmaceutická firma bude dohodě bránit. A to deset procentních bodů za každé takto promeškané čtvrtletí. Maximální úroveň pokuty ale bude moci dosáhnout nejvýše 95 procent ročního obratu z prodeje daného léku. „Rychle se zvyšující pokuta představuje silný finanční nástroj, kterým lze farmaceutické společnosti dotlačit k tomu, aby se dohodě o cenách léků nebránily,“ stojí mimo jiné v Pelosiové návrhu.

Ušetřené peníze půjdou na výzkum

Plán také počítá s tím, že peníze, které se díky cenovému vyjednávání ušetří, budou reinvestovány zpět do zdravotnictví. Přesněji řečeno půjdou do výzkumu a vývoje nových léků. Kromě toho se v Pelosiové návrh počítá se zastropováním doplatků na léky na předpis, a to ve výši dvou tisíc dolarů (asi 46 tisíc korun) za rok. Bude se to týkat účastníků programu Medicare a hendikepovaných.

Pelosiová během představování svého plánu novináře ujistila, že nejde o její poslední slovo. „Toto je pouze představení. Daleko víc opatření bude přidáno během legislativního procesu i veřejného slyšení. Ale už nyní jsem šťastná, že mohu dát lidem alespoň nějakou naději, že jim nakonec pomůžeme,“ řekla Pelosiová. Plán se tedy musí transformovat do zákonné podoby, aby mohl projít americkým Kongresem.

Pelosiová nenechala nic náhodě a o svém plánu v tichosti vyjednávala také se zástupci takzvané Koalice modrého psa, která sdružuje umírněné křídlo demokratické strany. Tedy politiky, kteří mohou mít v některých otázkách blíže k republikánům. A právě regulace cen léků je jednou z nich.

„Oceňujeme, že si předsedkyně Pelosiová našla čas na setkání s námi a diskutovala o tom, jakým způsobem chce ceny léků na předpis dostat dolů,“ uvedla pro portál National Public Radio (NPR) členka Sněmovny reprezentantů Stephanie Murphyová, zvolená za Floridu. „Chceme dosáhnout nějaké dohody co nejdříve a doufáme, že se k nám nakonec připojí také republikánští poslanci,“ dodala předsedkyně Koalice modrého psa.

Možná ještě do konce roku

Předpokládá se, že výbory Sněmovny reprezentantů zahájí legislativní proces co nejdříve, možná už během tohoto týdne. Cílem totiž je zákon předložit k hlasování ve Sněmovně ještě do konce letošního roku, ve kterém zbývá už jen 34 legislativních dnů.

Pelosiové plán je dosud nejrozsáhlejším návrhem, který byl zatím předložen. Přestože se vůči němu někteří republikáni (hlavně z konzervativního křídla) vymezují, obsahuje i některé myšlenky, jež už dříve zmiňoval Donald Trump. Je tedy poměrně pravděpodobné, že Pelosiová, pokud vejde do jednání přímo s Trumpem, s ním najde shodu. Tím pádem by americký prezident mohl zapůsobit i na své republikánské zákonodárce, a tak by plánovaná regulace mohla přijít na svět relativně brzy.

Petr Musil