Bankovní asociace: Dohled živnostenských úřadů nad realitní úschovou není dostatečnou zárukou

Návrh zákona o realitním zprostředkování z pera Ministerstva pro místní rozvoj míří do druhého čtení. Na středečním jednání ústavněprávního výboru poslanci přijali doporučení ohledně právní úpravy dlouho diskutovaných realitních úschov. Se svým stanoviskem vystoupili mimo jiné představitelé České bankovní asociace a zástupce realitní jedničky na trhu M&M Reality Petr Morcinek. Ten působil jako manažer volební kampaně hnutí ANO.

Cílem zákona, jehož věcný záměr vláda schválila již na počátku roku 2016, má být stanovení jasných pravidel pro realitní zprostředkovatele s důrazem na ochranu spotřebitele. Tím má podle předlohy například dojít ke zvýšení standardu poskytovaných služeb a důvěry klientů realitních kanceláří. Také proto byl velký prostor věnován diskusi o právní úpravě realitních úschov, které v současné době sice realitní kanceláře poskytují, jedná se ale o stav faktický, právem dosud explicitně neupravený.

Poslanci měli na schůzi klíčového výboru na stole tři varianty: původní vládní návrh zákona, který měl podporu zástupců Ministerstva pro místní rozvoj, pozměňovací návrh poslanců Dominika Feriho (TOP09) a Věry Kovářové (STAN) zakazující realitním zprostředkovatelům přijímat finanční prostředky do realitní úschovy a konečně pozměňovací návrh Heleny Válkové (ANO), Taťány Malé (ANO) a Dominika Feriho (TOP09), který by realitním zprostředkovatelům přijímání úschov umožnil, avšak s přísně stanovenými podmínkami.

V odůvodnění pozměňovacího návrhu poslanců Dominika Feriho a Věry Kovářové je zdůrazněno, že navrhované znění §4, které by umožnilo provádět neregulované a nekontrolované peněžní úschovy realitním zprostředkovatelům, je zcela v rozporu s proklamovaným cílem zákona, jímž je ochrana spotřebitele. Proto je navrhováno realitní úspory zcela zakázat. Tento návrh má též podporu České bankovní asociace, jejíž zástupce Filip Hanzlík opakovaně upozorňuje na rizika: „Realitní transakce jsou v životě naprosté většiny lidí, klientů, spotřebitelů, ty daleko největší z hlediska objemu prostředků, které jsou ve hře, a jsou činěny z jejich strany maximálně jednou, dvakrát za život,“ uvedl. Zejména z toho důvodu, že jsou nejen banky, ale též notáři a advokáti na realitní transakci nezávislé, považuje Česká bankovní asociace za správný návrh, jím se přijímání úschov realitním zprostředkovatelům zcela zapovídá. Podle Hanzlíka ani návrh poslanců Heleny Válkové, Taťány Malé a Dominika Feriho nezaručuje dostatečně bezpečné oddělení finančních prostředků realitních zprostředkovatelů od prostředků klientů.

Pozměňovací návrh Heleny Válkové (ANO), Taťány Malé (ANO) a Dominika Feriho (TOP09) přijímání úschov realitními kancelářemi právně aprobuje a blíže upravuje další podmínky, stejně jako dohled ze strany státu. Podle tohoto pozměňovacího návrhu by mělo být poskytování úschovy peněz primárně vyhrazeno bankám, zahraničním bankám s pobočkou v České republice, notářům a advokátům.

Pokud by byla úschova přijímána v souvislosti s exekučním, soudním nebo jiným řízením, mohou být finanční prostředky uloženy též u soudního exekutora. Pouze na výslovnou písemnou žádost zájemce může úschovu prostředků za účelem zajištění plnění z realitní smlouvy provést i realitní zprostředkovatel.

Dominik Feri avizuje, že do pozměňovacího návrhu bude též doplněno, že tato písemná žádost musí být podána na samostatné listině. Peněžní prostředky by bylo možno do úschovy složit pouze bezhotovostně, přičemž pro každou jednotlivou úschovu má být veden samostatný bankovní účet. Nesplnění některé ze zákonných povinností stanovených v § 4 ohledně realitní úschovy by bylo přestupkem, za který poslanci navrhují sankce až ve výši 500 tisíc Kč Navrhovatelé nakonec rozhodli, že vedení centrální evidence úschov na celostátní úrovni by bylo příliš složité, proto by tuto evidenci měl vést sám realitní zprostředkovatel. Podle poslance Feriho je nutné, aby byla zajištěna kontrola…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Veronika Hejná