Ředitel FN u svaté Anny: "Zvažujeme, že se připojíme k jedné nejmenované nemocnici, která vyčíslila rozdíl, který jim pojišťovna hradí oproti průměrným nákladům. Chce to po ní dohradit, a pokud jí pojišťovna nevyhoví, nemocnice je připravená to dál eskalovat." Foto: FN USA

Ředitel Vajdák chce vyvést FN u svaté Anny v Brně z dluhů pomocí bank

Nový ředitel Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Vlastimil Vajdák předložil ministerstvu zdravotnictví plán restrukturalizace, který by měl nemocnici dostat z dluhů. Zařízení má závazky po splatnosti 1,2 miliardy korun, řekl ČTK Vajdák. Plán obsahuje pomoc bankovního finančního partnera, díky němuž by nemocnice dluhy uhradila. Mohla by tak ročně ušetřit na penále a úrocích a snížením cen až 100 milionů korun. Vajdák chce také snížit náklady na provoz a jednat s pojišťovnami o zvýšení úhrad.

 

Vajdák se stal ředitelem v srpnu. O případné pomoci při zaplacení dluhů bude jednat i s ministerstvem, finanční pomoc z ministerstva ale považuje za málo pravděpodobnou. Proto v plánu restrukturalizace počítá s finančním partnerem.

„S partnerem zvažujeme dvě možnosti. Buď je to předfinancování pohledávek za pojišťovnami, nebo odprodej závazků za dodavateli bance a následné splácení,“ uvedl Vajdák. Úroky bance podle něj vychází lépe, než když nemocnice musela hradit úroky a penále věřitelům za pozdní úhradu. Podle ředitele mají tři banky zájem nemocnici financovat.

Instituce proto bude čekat, až ministerstvo plán schválí. Mluvčí ministerstva zdravotnictví Gabriela Štěpanyová na dotaz ČTK napsala, že ministerstvo se návrhem zabývá a analyzuje ho. Více ale neuvedla. „Odpověď chceme na začátku října, abychom plán začali realizovat do konce roku. Do nového roku bychom vstupovali s čistým štítem,“ uvedl Vajdák.

Nemocnice mívala každý rok ztrátu kolem 200 milionů korun, z níž se nakumuloval dluh. Vajdák chce z každoroční ztráty vyjít pomocí kombinace tří věcí. „Při placení včas se sníží náklady a nebudou tam penále a úroky z prodlení,“ nastínil první z nich. Úspora na penále, úrocích a snížení vstupních cen by mohla přinést 80 až 100 milionů korun ročně. Druhý krok je optimalizace provozu, aby nemocnice fungovala za nižší náklady. Třetí je jednání s pojišťovnami, které by měly platit nemocnici víc peněz za výkony. „Zvažujeme, že se připojíme k jedné nejmenované nemocnici, která vyčíslila rozdíl, který jim pojišťovna hradí oproti průměrným nákladům. Chce to po ní dohradit, a pokud jí pojišťovna nevyhoví, nemocnice je připravená to dál eskalovat,“ řekl bez podrobností Vajdák.

Po jeho příchodu nastaly i personální změny. „Domluvili jsme se na odchodu ekonomické náměstkyně. Byl odvolán obchodní náměstek. Ekonomická situace není dobrá a změnami chceme docílit, aby se pracovalo na zlepšení,“ řekl Vajdák. Na obchodního náměstka je vypsané výběrové řízení. Ekonomickou náměstkyní bude od října ekonomická ředitelka Mezinárodního centra klinického výzkumu Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně Pavla Seilerová, jež bude zastávat obě pozice. Podle Vajdáka to přinese výhodu v tom, že Seilerová prostředí zná, a proto bude moct účelně využívat peníze.

Další možností ke zlepšení finanční situace je podle něj hledání nových zdrojů financování, třeba nasmlouváním nových metod. Vajdákovi v nemocnici chybí například lůžka léčebny dlouhodobě nemocných. Pacienti, kteří by je měli využívat, bývají na akutních lůžkách, jež pak chybí akutním pacientům.

Fakultní nemocnice u svaté Anny v Brně má kolem 3000 zaměstnanců. Loni byl obrat nemocnice přes čtyři miliardy korun.

-čtk-