V pátek stihli premiér a ministr zdravotnictví, kromě jednání s Radou poskytovatelů a komunisty, navštívit Všeobecnou fakultní nemocnici, jejíhož ředitele ujistili,, že "výstavba urgentního příjmu je pro VFN jednou z klíčových priorit.". Foto: Úřad vlády

Ministr zdravotnictví vysvětluje, jak upraví úhradovou vyhlášku: Nezvýhodňujeme ty, kteří se nedohodli

Úředníci ministerstva zdravotnictví musejí na poslední chvíli předělat úhradovou vyhlášku. Z pátečního jednání premiéra Andreje Babiše a ministra zdravotnictví Vojtěcha Adama s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem vyplynulo, že se bude muset z rezerv zdravotních pojišťoven uvolnit zhruba 11 miliard korun. Nebylo však tak úplně jasné, jaký podíl z této částky půjde přes vyhlášku a jak bude rozdělen. „Téměř 5 miliard půjde do úhradové vyhlášky, zbytek 6 miliard zůstává tak, jak jsme se dohodli s pojišťovnami, tedy nad rámec úhradové vyhlášky jakožto prostor pro motivace a cílené úhradové mechanismy,“ ujistil Zdravotnický deník ministr Vojtěch.

 

Nejasno do rozdělení peněz vnesl předseda KSČM Filip v pátek po jednání s premiérem, kdy podle ČTK uvedl, že skrze vyhlášku se rozdělí i zhruba šest miliard, které plánovalo ministerstvo distribuovat nad její rámec. „V podstatě se otevře úhradová vyhláška a prostřednictvím vyhlášky se celkový ten objem prostředků zvýší o 10,8 miliardy, což považuji za dobrý kompromis v řešení krize ve zdravotnictví,“ řekl doslova ČTK. Z jeho dalších slov ale vyplynulo, že nepodkročitelnou částkou je 4,9 miliard korun, která musí jít přes vyhlášku v každém případě. Tím Filip podmínil podporu státního rozpočtu na příští rok. Dá se tedy říci, že náklady na udržení vlády činí 4,9 miliardy korun a zaplatí je zdravotní pojišťovny ze svých rezerv.

Poskytovatelé všech segmentů dostanou navýšeno o dalších 1,5 procenta

Jenže komunisté nejsou jediní, kdo je s výsledkem spokojen. Další navýšení peněz do zdravotnického provozu vítají i poskytovatelé péče.  Částka téměř pěti miliard korun bude totiž rozdělena mezi všechny segmenty. „Na Radě poskytovatelů jsme se v pátek dopoledne dohodli, že aby to bylo spravedlivé a abychom dodrželi principy, s nimiž jsme šli do dohodovacího řízení a které uplatňujeme v posledních dvou letech – to znamená, že ten, kdo se nedohodne, nemůže být zvýhodněn proti těm, kteří se dohodnou –  že navýšení bude proporcionální pro všechny segmenty. Je to asi 1,5 procenta nárůst do  všech segmentů,“ vysvětlil Zdravotnickému deníku ministr zdravotnictví.

„Je to přesně podle prohlášení prezidentů lékařských komor a Koalice soukromých lékařů. Spokojenost a hlavně bez rozvratu Dohodovacího řízení,“ pochválil pro Zdravotnický deník výsledek jeden z členů Rady poskytovatelů a prezident České stomatologické komory, Roman Šmucler.  Ten také už v pátek popsal na facebooku, jak jednání probíhalo. „Zástupci 100 % poskytovatelů zdravotní péče v ČR. Nebývalá jednota. Jasná podpora reformě zdravotnictví, odmítnutí plošného navyšování peněz a platů. Prostředky schopným lidem i poskytovatelům. Peníze za pacientem. Ministr má naši podporu, Úhradová vyhláška se měnit nesmí, jinak bude chaos,“ napsal Roman Šmucler s tím, že připustil, že do rezerv se zřejmě sáhne už kvůli tomu, že Ministerstvo práce a sociálních věcí slíbilo 1500 korun každému zaměstnanci, ale neposlalo na ně peníze. Tento důvod byl také rozhodující pro ministra Vojtěcha, když vůbec na úpravy vyhlášky na poslední chvíli přistupoval.

Nemocnice si totiž stěžovaly, že potřebují kompenzovat onu částku 1500 korun, protože se s ní při dohodovacím řízení ani při přípravě vyhlášky nepočítalo. „Systém je špatně nastaven. Ve zdravotnictví máme dohodovací řízení a úhradovou vyhlášku, pak je tady nařízení vlády, které spadá pod MPSV,“ povzdechl si ministr zdravotnictví. Potvrdil ale, že z částky 4,9, resp. 5 miliard půjdou peníze právě na pokrytí nařízení vlády, nicméně znovu podtrhl, že jinak půjde do všech segmentů, které se účastnily Dohodovacího řízení, rovnoměrně stejný nárůst o zhruba 1,5 procenta. Výjimkou je domácí péče, kde bude nárůst procentuálně výraznější.  „Chceme cíleně navýšit mzdové indexy v seznamu výkonů pro sestry v domácí péči, což bude stát 300 miliónů korun. Tyto peníze jsou určeny na řešení problému, na který celou dobu poukazují, totiž že je tam je nevyrovnanost mezi platy sester v domácí péči a sester u lůžek v nemocnicích, kde byly již platy navyšovány,“ řekl nám Adam Vojtěch.

Vyhláška půjde do Sbírky do konce týdne

Ministr považuje částku zhruba 11 miliard, pro které budou muset sáhnout zdravotní pojišťovny do svých rezerv, za konečnou, stejně tak jako už nehodlá měnit způsob její „distribuce“ – tedy téměř 5 miliard přes úhradovou vyhlášku (na kompenzace nařízení vlády, platy sester v domácí péči a rovnoměrný růst o 1,5 procenta všem segmentům péče) a dalších 6 miliard pak budou do systému pouštět samy zdravotní pojišťovny do cílených úhradových mechanismů (k těmto mechanismům se ještě v ZD vrátíme podrobněji).

Adam Vojtěch již zadal úředníkům ministerstva, aby změnu vyhlášky připravili do středy s tím, že jí chce odeslat do Sbírky zákonů do konce tohoto týdne. „Vyhláška musí podle zákona vyjít ve Sbírce do konce října. Čas nás tlačí,“ uvádí k tomu ministr. A očekává ještě nějaká politická jednání, například s ČSSD jakožto koaličním partnerem? „To jde mimo mě, oslovili pana premiéra, on se musí rozhodnout. Za mě nějaký další prostor pro jednání a nějakou změnu nevidím, už kvůli času, ale také protože už tady máme kompromisní řešení, na kterém jsme se dohodli s Radou poskytovatelů a které řeší navýšení platů v tabulkách. Je to férový kompromis,“ říká A. Vojtěch. Ani s odboráři se již nehodlá scházet, doporučuje jim, aby se soustředili na vyjednávání přímo v nemocnicích. „Já jim to říkám stále. To by měla být hlavní role odborů, že by měly jednat na lokální úrovni, protože každá nemocnice je jiná, každá má jiné potřeby, někde skutečně potřebují investovat, někde podpořit sestry a lékaře. Odbory to nechtějí slyšet,“ míní ministr.

Premiéři odcházejí, odboráři zůstávají

Zástupci odborů nadále trvají na svých požadavcích. Původně v rámci tzv. Krizového štábu požadovali 25 miliard korun z rezerv zdravotních pojišťoven. Aktuálně žádají zvýšit úhrady pro domácí péči o částku 600 miliónů korun, pro poskytovatelé zdravotní péče v sociálních službách o dalších 300 miliónů korun a zvýšit úhrady pro nemocnice o dalších 13 miliard korun. Částka 11 miliard, na kterou byl nyní nucen přistoupit ministr zdravotnictví, tedy není od odborářské částky téměř 14 miliard korun nijak fatálně vzdálená, jenže v otázce jejího přerozdělení jsou názory diametrálně odlišné.

Odboráři jsou navíc smrtelně uraženi, protože je premiér Babiš z pátečního jednání Rady poskytovatelů vyhodil.  „Z dnešní schůzky Rady poskytovatelů byli před jejím zahájením vyloučeni zástupci odborů Dagmar Žitníková a Martin Engel. I přesto, že odbory byly uvedeny na emailové pozvánce ministerstva zdravotnictví a předem se na jednání nahlásily, byli zástupci z místnosti, kde se sešel premiér Andrej Babiš, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch a zástupci Rady poskytovatelů, vykázáni ven a další účast na jednání jim byla odmítnuta se slovy ‚že tam nemají co dělat‘. Chceme vyjádřit nejen rozhořčení z takového zacházení, ale také obavy z absence na tak důležitých jednáních, které nám jsou odepírána,“ postěžovala si předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče (OSZSP) Dagmar Žitniková na facebooku. „Nebyl jsem ochoten znovu se dohadovat s odboráři. Neměli tam co hledat,“ reagoval Andrej Babiš pro deník Právo. „Premiéři, ministři přicházejí a odcházejí. Odbory zůstávají. Vyhodí nás dveřmi, vrátíme se oknem. Už nás vyhodil z jednání Topolánek a Nečas. KDE JSOU? Vyhodil nás Kalousek. Jak ho vnímáte dnes? Toto jsou epizody ? a není každý den posvícení. Na každého jednou dojde a ani nevíte kdy,“ nenechali si nic líbit odboráři na facebookové stránce OSZSP.

Tomáš Cikrt