NSZ kodifikuje pravidla obžaloby, žalobce bude uvádět návrh trestu i důkazy

Nejvyšší státní zastupitelství nově kodifikuje nakládání se žalobním návrhem a konkrétní obsah obžaloby. Státní zástupce bude muset jako žalobce vždy přezkoumat, zda je zachována totožnost skutku a do obžaloby nově uvede návrh na uložení trestu i důkazy, které provede před soudem. Ve výjimečných případech je zašle soudu sdělením. Takové zásady zavádí mimo jiné pokyn obecné povahy Nejvyššího státního zastupitelství z letošního září.

Pokyn obecné povahy nejvyššího státního zástupce ze dne 3. září 2019, o postupu státních zástupců v trestním řízení ocenil v souvislosti s novým pravidlem náležitostí obžaloby na semináři o kumulaci trestů v Parlamentu i předseda senátu trestního kolegia Nejvyššího soudu soudce Jiří Říha.
Podle jeho slov má být návrh trestu součástí obžaloby proto, aby si obžalovaný od začátku uvědomil, o co se hraje. „Dnes se jako trumf schovává do závěrečné řeči státního zástupce. Díky Nejvyššímu státnímu zastupitelství se už v obžalobách začíná objevovat,“ řekl soudce na semináři, o kterém Česká justice informovala.

Jak také na předmětném semináře zaznělo, nová zásada se neobešla bez diskuse mezi státními zástupci – jde o ustanovení pokynu obecné povahy, ke kterému byla diskuse nejširší, uvedl na semináři ředitel legislativního a analytického odboru Nejvyššího státního zastupitelství Miloslav Růžička: Co se týče návrhu trestů v obžalobách, je to dobré opatření, ke kterému byla v rámci návrhu našeho pokynu obecné povahy největší diskuse, uvedl státní zástupce nejvyššího státního zastupitelství. Nový rozsáhlý Pokyn obecné povahy je na webu Nejvyššího státního zastupitelství. Předmětné ustanovení vypadá takto: Čl. 60 Obžaloba (1) Státní zástupce před podáním obžaloby přezkoumá výsledky přípravného řízení, důvodnost postavení obviněného před soud…

Celý článek si můžete přečíst v MEDIA NETWORK MAGAZÍNU.
Přístupný je pro předplatitele.

Jste-li předplatitel, přihlásit se můžete zde.Přihlásit

Chcete-li se stát předplatitelem, jděte zde.Předplatit

Irena Válová