Ačkoliv dostupnost klasických hazardních her a provozoven klesá, lidé čím dál více hrají v online prostředí. Foto: pexels.com

Lihoviny, cigarety a loterie zdraží, prezident Zeman podepsal zvýšení daní

Spotřební daň z tabákových výrobků a lihovin se od příštího roku zvýší, vzroste i zdanění loterií, a to na stejnou úroveň jako u hracích automatů. Vládní daňový balíček, který daně zvyšuje, včera v Lánech podepsal prezident Miloš Zeman za přítomnosti ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO). Informoval o tom prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček.

Vláda návrh na zvýšení spotřební daně obhajuje omezením dopadů účinků návykových látek na zdraví obyvatel. Mezi její argumenty patří i to, že vzhledem k růstu příjmů jsou cigarety i alkohol dostupnější. Opozice kabinet během projednávání ve Sněmovně obviňovala, že mu jde jen o hledání peněz do státního rozpočtu. Ministryně Schillerová k tomu ve Sněmovně řekla, že vyšší daně mohou nejen zvýšit příjmy veřejných rozpočtů, ale také motivovat spotřebitele ke snížení spotřeby, a tím omezit související zdravotní problémy.

V případě zdanění hazardu se sazby zdanění loterií zvyšují z nynějších 23 procent až na 35 procent, tedy na stejnou úroveň jako automaty. Stalo se tak na základě pozměňovacího návrhu poslance Ondřeje Veselého (CSSD), který Zeman při podpisu zákona výslovně kritizoval. Prezident řekl, že to ohrožuje voliče sociální demokracie.

Zdanění ostatních druhů hazardu zůstává na dosavadní úrovni. Stejné zdanění loterií jako u tvrdého hazardu odmítl při projednávání návrhu zákona Senát kvůli tomu, že by zatížilo nejméně nebezpečný druh hazardu, což je v rozporu s Národní strategií prevence a snižování škod spojených se závislostním chováním. Poslanecká sněmovna ale Senát nakonec přehlasovala. Loterijní společnost Sazka už se kvůli zvýšení sazby daně obrátila se stížností k Evropské komisi.

Hráči budou dále nově zdaňovat výhry od jednoho milionu korun. Vláda původně navrhovala limit 100.000 korun. Bude platit srážková daň pro loterie, tomboly a účtenkovou loterii. U ostatních druhů hazardu bude možné uplatnit proti příjmům z výhry pouze vklad. Poslanci opoziční ODS tvrdí, že hráči kvůli tomu budou muset vést účetnictví a sčítat výhry, aby je pak mohli zdanit.

Zákon dále zvyšuje poplatek za vklad do katastru nemovitostí, a to dvojnásobně na 2000 korun. Stát by tak měl podle ministerstva financí získat 650 milionů korun ročně. Vláda argumentuje inflací i vyšší administrativní náročností agendy katastrálního úřadu. Soubor změn daňových zákonů obsahuje i nová pravidla daňové uznatelnosti technických rezerv pojišťoven.

Veřejné rozpočty by podle propočtů ministerstva financí měly změnami získat v letech 2020 a 2021 každoročně přes deset miliard korun. Podle Zemana Schillerová odvedla na daňovém balíčku velkou práci, za což jí poděkoval.

Zeman také podle přepisu zveřejněném na webu Pražského hradu poznamenal, že chtěl pozvat Maláčovou na ranní podpis zákona o rodičovském příspěvku. „Ale zamrzelo mě, že původně podpořila senátní verzi, neboť cokoli vychází ze Senátu, jest od ďábla,“ řekl. „Premiér tomu říká antivláda, a já tomu říkám ďábel, ale ono je to v podstatě totéž, neboť v obou případech postoj Senátu by rozbil rozpočtovou stabilitu a narušil koaliční vztahy, což ostatně Senát zřetelně sleduje,“ dodal.

Předseda Senátu Jaroslav Kubera (ODS) v reakci upozornil, že Senát bude v blízké době hlasovat o prezidentově žádosti o souhlas se jmenováním předsedy Nejvyššího soudu Pavla Šámala na soudce Ústavního soudu. „Pokud jde o Senát, kdybych používal jeho slovník, tak bych spíš řekl, že je čučkař, protože zanedlouho budeme hlasovat o jeho návrhu ústavního soudce. Ale já ho chci jménem Senátu ujistit, že na naše hlasování jeho invektivy nebudou mít vůbec žádný vliv,“ řekl Kubera v České televizi.

-sed-