Ti, co chtějí přejít od cigaret k e-cigaretám, by neměli váhat. Foto: academie-medecine.fr

Nehledejte nepřítele tam, kde není! Podle francouzské lékařské akademie je nutné rozlišovat mezi e-cigaretou a jejím obsahem

Francouzská Národní lékařská akademie vydala před několika dny tiskovou zprávu, v níž se vyjádřila k epidemii poškození plic v USA dávané do souvislosti s e-cigaretami. Podle francouzských akademiků je tato epidemie důsledkem nevhodného užívání e-cigaret a jejich nedostatečné regulace, nikoli e-cigaret samotných. Akademie vzkazuje kuřákům, kteří chtějí přejít od kouření cigaret k jejich méně rizikové alternativě, že v Evropě se legálně zakoupených e-cigaret nemusí obávat.

„Nezaměňujte předmět s jeho toxickým obsahem,“ píše ve svém stanovisku francouzská Národní lékařská akademie (L’Académie nationale de médecine). „Tahle krize důvěry (v e-cigaretu – pozn. red.) může zabít tisíce kuřáků, vždyť tabák zabije polovinu svých věrných uživatelů.“

Toto stanovisko vydala Akademie před několika dny v návaznosti na obavy, které vyvolává dnes již ustupující epidemie poškození plic v USA nazvaná americkým Centrem pro prevenci a kontrolu nemocí (CDC) zkratkou „EVALI“ –  E-cigarette or Vapping Associated Lung Injury, tj. poškození plic spojené s e-cigaretami nebo vapováním.  Doposud bylo v této souvislosti hlášeno přes 2.000 poškození plic a potvrzeno téměř 50 úmrtí, které anamnéza spojovala s vapováním.

Jak jsme již ve Zdravotnickém deníku informovali a jak nyní francouzskou veřejnost upozorňuje i Akademie, tyto případy nesouvisí s e-cigaretami samotnými, ale s jejich nelegálně podomácku připravenou náplní. Ta obsahovala výtažky marihuany připravené v oleji, a za hlavního viníka je proto považován acetát vitaminu E, který se v olejích používá jako zahušťovadlo a byl prokázán u analyzovaných případů.

Akademie upozorňuje, že na rozdíl od USA podléhají ve Francii (a v Evropě) e-cigarety co se týče své kvality a bezpečnosti přísnější regulaci. Hlášená poškození plic v USA nezpůsobily e-cigarety samotné, ale jejich špatné užívání. Akademie připomíná, že e-cigarety představují méně škodlivou alternativu klasických cigaret a pomáhají snižovat spotřebu tabáku. Díky nim přestalo ve Francii kouřit na 700.000 kuřáků.

Akademie se již v roce 2015 vyjádřila v tom smyslu, že je lepší vapovat než kouřit. Podle posledních studií celková spotřeba nikotinu ve Francii mezi mladými lidmi klesá, což Akademie dává do souvislosti právě s přísnější regulací na národní i evropské úrovni. „Tato epidemie špatného užívání (e-cigaret – pozn.red.) mladými lidmi upozorňuje Američany, že e-cigarety nejsou dostatečně legislativně ošetřeny. A právě tento nedostatek krizi vysvětluje, podobně jako v případě předepisování opiátů (USA čelí krizi vysokého počtu úmrtí v důsledku předávkování snadno dostupnými léky proto bolesti – pozn red.). Francouzští kuřáci, kteří chtějí přejít od tabáku k elektronické cigaretě, by neměli váhat. Národní akademie proto varuje – nehledejte nepřítele tam, kde není,“ uzavírá Akademie své stanovisko.

-sed-